Ivan Blagojević Foto: Newsmax Adria

Hoće li se i kada u Srbiji više voziti električni automobili? Zašto su toliko skupi i dokle će biti tako? Da li je neminovno da postanemo deponija polovnih dizelaša i benzinaca sa Zapada, gde se sve više vozi na struju? Kakva je budućnost auto-industrije? O svemu tome Goran Dimitrijević u emisiji "Pregled dana" govorio je sa profesorom Mašinskog fakulteta Ivanom Blagojevićem, koji se decenijama bavi konstrukcijama i funkcijama automobila.

Ovih dana se može čuti da bi Srbija do kraja ove decenije većinski mogla da se prebaci na električne automobile, ali koliko je to moguće, profesor nije optimista:

„Ovih dana se o električnim automobilima mnogo priča, ali moram da istaknem da su svega 1,5 do 2 posto motornih vozila u svetu električni i hibridni automobili zajedno. Nisam toliki optimista po pitanju električnih automobila, posebno u Srbiji, jer postoje objektivne poteškoće: Mreža električnih punjača u Srbiji nije toliko razvijena; drugo, prisutan je problem nedostatka električne energije i pitanje je da li bi, da svi u našoj zemlji pređu na električne automobile, mi imali dovoljno struje; i glavno pitanje je pitanje izvora te električne energije, tj da li potiče iz ekoloških izvora ili ne. Poznato je da je u Srbiji 70% proizvodnje električne energije potiče iz neekoloških izvora, tj od uglja, što podrazumeva da električno vozilo nije vozilo sa nultom izduvnom emisijom,“ kazao je profesor dodajući da je i cena električnih vozila jedan od problema, jer za našu zemlju nisu pristupačni, kao i psihološki aspekt.

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram