“Probudi se”: Signal i Telegraf sigurniji od WhatsApp

Share:

Društvene mreže menjaju politike privatnosti i zatvaraju naloge za korisnike za koje utvrde da su "nepodobni". O ovoj temi, u jutarnjem programu "Probudi se" na NOVA S govorila je Ivana Ćirković, konsultant za digitalni marketing.

Promena politike korišćenja aplikacije WhatsApp dovela je do masovnog egzodusa sa tog servisa za instant poruke, na druge.

“WhatsApp je u vlasništvu Fejsbuka, koji uvodi novine 8. februara – tada će najširi privatni podaci biti dostupni i trećim licima. Međutim, u šumi tih informcija provuklo se i da se ove promene ne odose na fizička lica i interne komunikacije – kompanija, naime, tvrdi da to ostaje nepromenjeno”, objašnjava Ivana Ćirković.

Menja se politika korišćenja za biznis korisnike.

“Ako biznis korisnici koriste oglašavanje preko Fejsbuka, onda će njihovi podaci aplikacije WhatsApp biti dostupni i trećim licima. Ovde se pod trećim licima podrazumeva da će podaci biti prikupljani samo u slučaju marketinga”, navodi Ćirković.

Ipak, dodaje da mi ne znamo za šta će se to koristiti…

“Nedorečena komunikacija upravo buni građane – prvo WhatsApp ističe da se promena odnosi isključivo na biznis korisnike, ali ipak traži da do februara svi korisnici WhatsAppa prihvate nova pravila”, navodi ona.

Signal i Telegram su alternativa aplikaciji WhatsApp, jer su to, kako ističe, kanali za komunikaciju sa enkripcijom – sa šifrovanim porukama.

“Razlika je što je Signal napravljen od strane neprofitne organizacije, koja nema nameru da svoj alat komercijalizuje. U pitanju je Open source platforma koja se održava besplatno od ljudi koji ulažu vreme i znanje da čine aplikaciju takvom kakva jeste. Signal živi i hrani se od sponzorstva i donacija”, objašnjava gošća NOVA S.

Telegram je, pak, ruska aplikacija komercijalne firme koja funkcioniše po principu Singnala, uz zaštitu podataka i svega što radite.

Donekle, kako kaže Ćirković, zabrinjava što su krajem godine najavili da će uvesti mogućnost oglašavanja, kao način za monetizaciju svoje platforme, ali će ona biti prikazana samo na većim javnim kanalima.

“Ostaje da vidi šta će se tu dešavati”, ističe Ivana Ćirković dodajući da preporučuje Signal ili Telegram za korisnike koji imaju potrebu da dodatno zaštite svoje podatke.

 

Komentari

Your comment