U Srbiji je trenutno mnogo više lažnih vesti nego ranije i građani kada primaju određene informacije treba da jako vode računa o tome ko je izvor tih informacija, ocenili su gosti jutarnjeg programa “Probudi se” na TV Nova S psiholog Žarko Trebješanin i Stefan Janjić, urednik portala  Fake news tragač. 

Trebejšanin je komentarišući rezultate istraživanja po kom je u 2020 godini svaki šesti naslov bio lažni je istakao da veruje da bi taj broj bio i veći kada bi se u analizu uključili i svi tabloidi.

On je ocenio da su ranije lažne vesti bile incident, a ne pravilo i podsetio da se nekada se verovalo medijima  u tolikoj meri da se „činjenica da je nešto objavljeno u novinama ili na televiziji uzimala kao dokaz da je to istinito“.

„Treba da postoji zdrava sumnja prema onome što piše u novinama, ali smo mi trenutno došli u siutaicji da ima previše lažnih vesti i da se sada u sve sumnja“ istakao je Trebješanin.

Janjić je ocenio da vodeći tabloidi u Srbiji  formiraju “neku vrstu pozitivne laži koju očekuju da bi htela da čuje njihova ciljna grupa”.

„Postoje činjenice u tim tekstovima, ali su naslovi manupualtivni i ne dobijete iz teksta ono što je najavljeno naslovom“ istakao je.

Govoreći o lažnim vestima u vreme pandemije koronavirusa, on je upozorio da su pojedini mediji, posebno televizije napravile mnogo grešaka pozivajući u goste ljude koji nisu stručni da pričaju o virusu i epidemiji.

„Često ste uz stručnjaka koji priča o tako važnoj temi, imali potpuno nestručne goste, koji su pri tome  bučni i glasniiji od tog stručnja. Oni su svojim nastupima stvarali dodatnu konfuziju o svemu što se zna o epidemiji“ objasnio je on.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)