Frilenseri konačno u Vladi

Biznis 17. jan. 202110:07 > 12:01
Podeli:

U ponedeljak će frilenseri konačno sesti za pregovarački sto sa predstavnicima vlasti, što je bio jedan od dva njihova zahteva. Drugi je da se, do okončanja pregovora, prekine sa naplatom i daljom kontrolom Poreske uprave. Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu je za jutarnji program "Probudi se" na NOVA S govorio o zahtevima koje će izneti pred Anu Brnabić, Sinišu Malog i Draganu Marković, direktorku Poreske uprave Srbije.

„Poziv iz kabineta Ane Brnabić je tek početak onoga što smo zahtevali“, rekao je Miran Pogačar.

Njega je, podsetimo, za vreme trajanja jučerašnjeg velkog protesta frilensera u Beogradu, pozvao šef kabineta premijerke Brnabić i nudeći sastanak u Vladi.

„Imali smo indicije da će pregovora biti, a onda smo taj poziv juče i dobili. Od početka smo se zalagali da jedino u pregovorima možemo doći do nekog ozbiljnog rešenja. Prvo, mora da se reši to plaćanje poreza unazad. Po rešenjima frilenseri dobijaju za pet godina unazad da plate poreze i doprinose za PIO i zdravstvo, što sa kamatom dostiže i 80 odsto prihoda“, napomenuo je Pogačar.

Retroaktivna naplata poreza bez bilo kakvih prava, samo sa obavezama  – ne dolazi u obzir,  poručio je Pogačar.

„Zakon je krnj, poreze sa doprinosima i kamatama pet godina unazad u ovim iznosima niko ne može da plati, niti bi trebalo to da učini po zakonu iz 2001. godine kada skoro niko nije radio preko interneta. Naplata naših obaveza treba da počne od onoga trenutka kada krene i primena novog zakona“, ukazao je Pogačar.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar