Deca i adolescenti često reaguju onako kako reaguje njihovo okruženje. Od nas zavisi kako će se naša deca odnositi prema ovoj situaciji. Deca su, ono što znam iz svog okruženja, jako disciplinovana, shvataju značaj situacije. Sve zavisi od nas starijih koji smo im uzori i autoriteti, rekla je dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar, vd direktora “Laza Lazarević” gostujući u jutarnjem programu "Probudi se" na NOVA S.

„Ovo je sudar našeg mentaliteta i onoga što stvarno mislimo da sebi možemo dati svu slobodu koju pomislimo. Priroda je sada u prilici da nas nauči da ipak moramo da poštujemo neka pravila zato što smo u sudaru sa koronavirusom naučili da naizgled neke bezazlene stvari, poput gužve u prodavnici, mogu da budu opasne po život“, istakla je dr Ivana Stašević Karličić.

Pojedinci i društvo, kaže, iz svake krize izlaze bolji.

„Mi ćemo sigurno izaći bolji iz ove krize, i kao pojedinci i kao društvo. Ovo je bila dobra prilika da naučimo koliko je javno zdravlje važna stvar, koliko je preventiva važna stvar, a evo i promocija menatalnog zdravlja i briga o zdravlju kao takvog“, istakla je dr Stašević Karličić.

Mentalno zdravlje je i SZO označila kao jedan od prioriteta u ovoj pandemiji.

„Od 16. marta ove godine Ministarstvo zdravlja i klinika Laza Lazarević otvorili su besplatan SOS servis za priho-socijalnu podršku svim građanima građanima. Tada smo se bojali, bilo je neizvesno, a sada smo već adaptirani. To je jedan od važnijih mehanizama evolucije zahvaljujući kome smo preživeli. Adaptirali smo se na postojeću situaciju“, ukazala je ona.

Ali, ističe, još treba da promenimo neke navike.

„Promena navika je teška za čoveka koji smatra da ima pravo na određeni nivo sloboda, bez obzira na uticaj toga na druge ljude. Treba nam više solidarnosti“, ukazala je dr Stašević Karličić.

Među najugroženijima su najstariji nađi sugrađani koji su jedno vreme bili u svojim domovima, a sada izbegavamo da se viđamo sa bakama i dekama.

Na pitanje kako oni podnose uslove života u pandemiji, gošća NOVA S ističe da su oni jedan od odgovornijih delova društva.

„Oni to mnogo bolje racionalizuju, zreliji su. Uvek su bili generacija na kojoj je sve počivalo, vukli su kad je bilo teško. Mi danas možemo da koristimo preimućstva savremenih načina komunikacije, video pozive, društvene mreže…“, rekla je dr Stašević Karličić. 

Epidemija će, ističe – završiti.

„To je nešto što se na određeni deo godina u prirodi dešava. Sve će epidemije doći i one će se završiti. Ne znamo kada ali dok se ne desi naše je da prođemo najbolje i najracionalnije“, zaključila je ona.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)