Foto: Nova S

Kad god se u Srbiji u poslednjih 30 godina formira Vlada, postavlja se pitanje da li je ona proamerička ili proruska. Ako je suditi po broju tzv. proruskih ministara u novoj Vladi, okrećemo se ka zapadu, a Moskva nikad dalja. Poslednji koji je dobio ministarsku fotelju, ali bez portfelja je Nenad Popović. U prilogu u emisiji "Među nama" o "ruskim" ministrima govorili su predsednik Pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević, urednica portala "Sputnjik Srbija" Ljubinka Milinčić i profesor sa FPN Dušan Spasojević.

Predsednik Pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević kaže da je izbor ministra nebitan jer se oni ustvari ništa ne pitaju.

„Što se tiče Nenada Popovića, njegova uloga je samo da ima visit kartu Vlade i to je ono za šta se on borio. Nikakve on interese niti srpske, niti ruske ne ostvaruje, on ostvaruje svoje lične interese“, rekao je Đorđević u emisiji „Među nama“.

Prema njegovim rečima, ova Vlada će nastaviti da sprovodi politiku Aleksandra Vučića, a to je politika priznanja Kosova, to je politika ulaska Srbije u NATO i to je politika uvođenja sankcija Rusiji i pravljenja otklona od Rusije.

Glavna i odgovorna urednica portala „Sputnjik Srbija“ Ljubinka Milinčić napomenula je da se uticaj Rusije ne ogleda na taj način što će ona birati jednog ili drugog ili petog ministra, pa će on biti njen.

Foto: Nova S

„Nama je Rusija potrebna kao prijatelj naše zemlje, našeg naroda pre svega“, naglasila je ona.

Ipak, za Dušana Spasojevića, sa Fakulteta političkih nauka, ukoliko se posmatra vašingtonski sporazum i odlaganje vojnih vežbi u Belorusiji, jasno je da se nova Vlada odmiče od Rusije, a približava Americi.

Spasojević navodi da je tu posebno zanimljiva činjenica da smo za ministra Popovića tek saznali danas usput, dok je u onim prvim najavama oko toga ko će biti u Vladi, on se zapravo nije ni spominjao.

„To je bila poruka koja se šalje Zapadu, a onda se potezima nižeg ranga govori Rusiji da je sve OK i da je sve pod kontrolom i da se ništa ne menja“, rekao je Spasojević.

Foto: Nova S

Ipak nešto se i menja u Moskvi i to fasada naše ambasade. Prema tvrdnji ambasadora Miroslava Lazanjskog, spoljašnost srpske ambasade u nedostatku diplomatskih poslova zbog koronavirusa, dobila je crveno belu boju jer, kako kaže ambasador, on je navijač Crvene Zvezde.

Pogledajte celokupan prilog novinara Đure Svilara:

Komentari

Svi komentari (0)