U toku je nedelja prevencije od raka grlića materice od koga svake godine u Srbiji život izgubi više od 400 žena. Koliko se preventivnim pregledima može sprečiti pojava ove bolesti i kakva je situacija u Novom Pazaru kada je preventiva u pitanju proverava reporterka TV Nova Katarina Radović.

U Novom Pazaru ne dolazi dovoljan broj žena na preventivne preglede što je najveći problem, jer da dolaze bolest bi se otkrila na vreme i imale bi veće šanse da se izleče.

„Situacija u našem gradu nije zadovoljavajuća što se tiče preventivnih pregleda. Pokušavamo na sve moguće načine da animiramo žene da dođu na preventivne preglede kada ih ništa ne boli jer upravo tada može da se otkrije neka teška bolest u ranoj fazi, kada je izlečiva 100 posto. Tako smo prošlog meseca krenuli sa predavanjima u firmama i radnim organoizacijama ali je manje od jedne trećine žena došlo na unapred zakazano predavanje. Međutim, žalosno je što kada ih zovemo kažu da ipak neće doći jer ih ništa ne boli i osećaju se dobro“ kaže Mirsada Ličina, načelnica dispanzera za žene Doma zdravlja Novi Pazar.

Navodi da je izuzetno važno da se ode na preventivni pregled grlića materice barem jednom godišnje kada je moguće otkriti promene u ranoj fazi što daje velike šanse za izlečenje.

Žalosno je, dodaje, što ima žena koje su rađale četiri ili pet puta a da nikada nisu radile PAPA test.

Apelovala je još jednom na Novopazarke da dođu na pregled koji je, kako je istakla, apsolutno bezbolan, siguran, kratko traje i – može spasiti glavu.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku teksta 

BONUS VIDEO: Dr Bukarica: HPV vakcina štiti kod 90% karcinoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar