Ovo doba godine je pravo vreme za naredni period. Dok jedni stavljaju zimnicu, drugi se pripremaju da zasade voće i povrće za narednu sezonu. Proveravamo kako teku te pripreme.
„Kupus treba iseći i ostaviti tri, četiri dana da listovi malo svenu, mi tako radimo, bolje se ukiseli na taj način. Kada omekšaju bolje se poređaju i više stane u kacu. Obično se skinu prve tri liske. Izvadi se koren kupusa i unutra se stavi so, toliko da pokrije udubljenje i malo okolo. Posoljene glavice slažu se u kacu dok se ne napuni i zalije se vodom. Nakon nekoliko dana one će smekšati i biće mesta da se doda još nekoliko komada. Prekrije se najlonom, stavi se poklopac i pritisne se kamenom da se glavice ne podigle i nakon dvadeset pet dana on je već kiseo“, objašnjava proces kiseljenja Milena Milutinović iz sela Drenovac kod Šapca.
Tako ukiseljen kupus može da stoji do marta a za posle već nije sigurna da je dobar za upotrebu, to kako kaže, zavisi i od vremena. Preporučuje da se posle toga, za svaki slučaj, kako kupus ne bi propao, listovi odvoje i stave u zamrzivač.
Ceo prilog možete da pogledate u videu na vrhu vesti
BONUS VIDEO: Da li će ovogodišnja duplo veća cena kupusa prepoloviti zimnicu?