Foto: Nova S

Nakon dostignutih 50 odsto vancinisanih, odziv za primanje prve doze u Srbiji je jako slab. Nadležni pozivaju na vakcinaciju, naglašavajući da je vakcina jedini lek protiv pandemije, ali je na vakcinalnim punktovima ipak najviše onih koji su sigurni u medicinu i sada primaju treću dozu.

Autor: Milena Prodanović

U proteklih mesec dana više od 1.000 osoba izgubilo je borbu sa koronavirusom, ali broj onih koji su primili vakcinu, koja se promoviše kao jedini lek, nakon neuvođenja strožih epidemioloških mera, nije odmakao sa mrtve tačke. Sem pozivanja sa TV ekrana da se građani vancinišu druge kampanje gotovo da ne postoji. Na treću dozu preko mejla podseća euprava, a na vakcinalnim punktovima upravo je najviše onih koji primaju buster dozu.

„Što se tiče treće doze veliko je interesovanje, svi oni koji su primili prvu drugu dozu dolaze da prime treću, tako da tu možemo biti zadovoljni, međutim tu ostaje problem sa tom prvom dozom i mi ovom prilikom apelujemo da ljudi dođu da se vakcinisu“ kaže SYNC Mićić koordinatorka vakcinacije na Beogradskom sajmu.

Do sada je podeljeno vise od 665 hiljada buster doza. Za nju su istraživanja potvrdila da dovodi do stvaranja veće količine antitela brzo, i da za sada nisu primećene neželjene rekacije, pa se zato savetuje da svi koji su primili dve prime i treću.

U Srbiji je prvu dozu primilo oko 3 miliona 61 hiljada osoba, a drugu oko 2.929. Procenat vancinisanih premašio je svega 54 odsto, ali to nije dovoljno, pa poziv na vakcinaciju stiže i iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ako mislimo da provedemo dobro Božić i Novu godinu sad treba da se vancinišemo, posle će biti kasno“ kaže Marijn Ivanuša iz SZO.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Vakcinacija koju ometa Samit Nesvrstanih