Foto: Printscreen NOVA S

Pojedini poslodavci prete otkazom ukoliko roditelj zatraži bolovanje, jer je njegovo dete u izolaciji. O tome postoje li rešenja u ovoj situaciji, da li roditelji imaju pravo na bolovanje i na celu platu u emisiji “Probudi se” govorila je stručnjak za radno pravo, Olga Vučković Kićanović.

Prema njenim rečima, zakon u Srbiji ne prepoznaje bolovanje zbog nege zdravog deteta.

“Međutim, ovo je sasvim druga situacija, tu majka čuva dete, potencijalnog kliconošu i zato postoji mnogo problema u praksi. Tu se jedan problem otvara i za zaposlenog i za poslodavca. Roditeljima je veoma teško i praktično nemaju rešenje. S druge strane, šta da radi i poslodavac kome je zaspoleni odsutan 14 dana, što je pola meseca. Dva puta po 14 dana i vi praktično ceo mesec ostajte bez zaposlenog”, objašnjava ona i dodaje da bi predškolske ustanove, u ime roditelja čija deca idu vrtić, trebalo da se obrate sanitarnoj inspekciji.

“To rešenje bi trebalo da dobiju od sanitarnog inspektora i da njega kasnije dobiju roditelji, koji sa tim odlaze kod svog izabranog lekara kako bi dobili doznake na odustvo zbog izolacije deteta”, navodi ona.

Međutim, novina je, kako navodi, to što lekar ne sme više u doznaci da piše šifru bolovanja.

„Onda se postavlja pitanje šta sa onim ‘srećnicima’ koji dobijaju 100 odsto plate na bolovanu, kako i na osnovu čega će to da dobiju? Najveći problem je nedostatak ekonomskih sredstava. Ako ne dođe ta majka na posao, ko će da radi? Poslodavac ne može da zabrani odsustvo, ali može da pronađe drugi modalitet da tu majku eliminiše sa radnog mesta – da joj da otkaz zbog povrede radne discpiline, obaveze… To, naravno, nije povreda radne obaveze, ali on može da je mobira i da je natera samu da napusti posao. Ne može sigurno da joj da otkaz, ali će naći neki drugi modalitet za to“, objašnjava ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)