Patrijarh Porfirije – da li menja svoj imidž u javnosti

Emisije 10. sep. 202121:04
Podeli:
Foto: Nova S

U samo nedelju dana Patrijarh Porfirije sastao se sa predsednikom Vučićem dva puta. I dok je tema današnjeg sastanka bila obnova spomen-kompleksa manastira Jasenovac, javnost se podelila oko toga da li je patrijarh od modernog čoveka koji citira Džonija Štulića i ide na Exit zašao u neku vrstu fanatizma insistiranjem na ustoličenju vladike Joanikija u Cetinjskom manastiru, uprkos neredima u tom gradu.

Autor:  Milena Prodanović

Patrijarh Porfirije od dolaska na tron Srpske pravoslavne crkve predstavio se kao dobrotvor i  savremenik. Obilazio je bolesnu decu, išao peške sam ulicom, ručao sa beskućnicima, ljudi su ga čak sreli i na Egzitu. Patrijarh je popularan i na mrezama – na Fejsbuku ima oko 11. 000 pratilaca, na Instagramu i više od 65. 000 pratilaca.

„Nemojmo da zaboravimo da je on izabran sa nepunih 60 godina, a njegov prethodnik Irinej sa 79 godina. Ima potrebu da komunicira sa mlađim vernicima i jednostavno zbog toga je njegov imidž prilično drugačiji u odnosu, na primer, patrijarha Pavla“, rekao je verski analitičar Draško Đenović.

Široj  javnosti je inače postao poznat kada je na predlog Demokratske stranke postao član REM-a, regulatornog tela zaduženog za elektronske medije. I sada ima dobru saradnju sa vlašću. U prethodnih sedam dana sa predsednikom Vučićem sastao se dva puta.

„On nije neko ko je bio ikada u opoziciji, ni prema vlastima prošlim ni ovim, tako da ja ne očekujem da će on zauzeti neku kritičku poziciju prema vlastima, zato kažem da je jaka figura -može u jednom delu da bude partner vlastima“, smatra sociolog Dragan Popović.

Povod za današnji sastanak bila je 80-ta godišnjica od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

„Oni koji su počinili takve zločine, kao što su učinjeni u Jasenovcu, ispisali su se iz svakog naroda, i ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir“, rekao je danas Porfirije.

I dok će česti sastanci sa predsednikom dodatno podgrejati sumnju da je patrijarh bio Vučićev izbor,  insistiranje na ustoličenju vladike Joanikija u Cetinjskom manastiru podelilo je javnost i navelo na pitanje da li patrijarh menja svoj imidž.

„Pokazao je da nije neko ko će da odustane čak i kad je možda trebalo, kada je očekivano da će da bude ta strana koja će da popusti on nije, još jednom je pokazao da ga treba čuvati kao nezavisnog igrača“, dodaje sociolog Dragan Popović.

Prema mišljenju verskog analitičara Draška Đenovića, bez obzira što je neko ko je modernih shvatanja, on jeste neko ko duboko poštuje kanone i čvrsto stoji na stavovima na kojima je crkva već vekovima…Joanikije je 41. mitropolit koji je ustoličen u Cetinjskom manastiru, zbog toga je insistirao da to upravo bude tamo.

Iako je insistirao na ustoličenju vladike Joanikija na Cetinju, na ustoičenje njegove svetosti u Pećkoj Patrijaršiji još uvek se čeka. Prema rečima naših sagovornika, pitanje je dana kada će se ono desiti, ali se za to moraju zadovoljiti bezbednosni uslovi.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar