Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš je večeras prokomentarisao odlazak Miroslava Aleksića i dela članstva iz Narodne stranke ocenjujući da treba sačekati da se "slegne prašina". Podsetimo, Ponoš je takođe bio bivši funkcioner Narodne stranke, ali ju je napustio nakon izbora u aprilu 2022. godine.

Zdravko Ponoš je u emisiji „Među nama“ na TV Nova istakao da je u ovom slučaju najvažnije da su obe strane i dalje opozicija ovom režimu i da niko nije „prodao dušu đavolu“.

Govoreći o Kosovu, predsednik stranke Srbija Centar je u emisiji istakao i da ozbiljno treba shvatiti pismo koje su zapadni parlamentarci uputili šefovima diplomatije SAD, Velike Britanije, EU, ali i specijalnim izaslanicima Lajčaku, Eskobaru i Piču, a kojim se zahteva promena kursa prema Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja.

„Pismo je vrlo nepovoljno po Srbiju, koristi se vrlo tvrda retorika i traži se promena kursa prema Srbiji što podrazumeva primenu politike odvraćanja, a to je termin koji se koristio u odnosu prema bišem SSSR“, rekao je Ponoš u „Među nama“.

Naveo je da nema dileme da je ovakvo pismo rezultat albanskog uspešnog lobiranja i zapitao se šta je u međuvremenu radio zvanični Beograd, prenela je stranka Srbija Centar (SRCE).

„Izgleda da je Vučić trošio vreme lobirajući na Pinku, kod Porfirija, kod Dodika, vodeći računa o percepciji svojih glasača, a ne na realnoj situaciji“, rekao je Ponoš i dodao da „dok se javnost anestezira reklamiranjem orijentacije ka zapadu u izvođenju vlasnika Pinka i uz pomoć američkog ambasadora, u susret nam ide brzi voz“.

„Ima nekih kancelarija na zapadu gde više neće da dignu slušalicu kad Vučić zove. Mi možemo da likujemo zbog Vučića ali to nije dobro za ovu zemlju. Ako se nastavi sa spoljnom politikom koja ne vodi računa o nacionalnim interesima već o glasačkom telu SNS-a stići ćemo tamo gde smo bili pre 30. godina“, rekao je Ponoš.

Zdravko Ponoš Foto: Nova

„Nerazumno potenciranje beogradskih izbora“

Kad su izbori u pitanju, Ponoš je naglasio da je nerazumno potenciranje beogradskih izbora.

„Njih će možda biti, ali lokalnih će sigurno biti. Šta briga građane u Bačkoj Topoli za beogradske izbore, oni imaju svoju muku. Tako je sa svakim gradom u Srbiji“, rekao je on.

Ponoš je naglasio stav o potrebi najšire opozicione saradnje.

Da bi imali prelaznu tehničku vladu, potreban je dogovor sa Vučićem. Ali da bi imali najširi front usmeren na rušenje vlasti SNS i formiranje o široke vremenski oročene vlade od sadašnje opozicije, dovoljno je da se opozicija dogovori. Ta vlada bi trebalo da stvori uslove za normalne izbore posle 18 meseci, istakao je Ponoš.

On je rekao da ne razume definisanje jedne kolone koju pominje lider SSP Dragan Đilas, a koja podrazumeva proevropske organizacije koje su u parlamentu i koje organizuju protest.

„To je neki novi doprinos teoriji gde sad postoji levica, desnica, liberali, zeleni… ali i parlamentarni organizartori protesta. Ne razumem te Đilasove ideje još od mometa kad je skrenuo kod Albukerkija posle prošlih izbora i otišao na razgovor kod Vučića“, rekao je Ponoš.

***

BONUS VIDEO – Šta za srpsku politiku znači rascep Narodne stranke?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar