Foto: Nova

Poruke velike petorke izazvale su buru porukama koje su njihovi predstavnici doneli u Beograd krajem prošle nedelje, a tome treba dodati i obraćanje predsednika države tokom koga je izvestio javnost o nekim detaljima i opcijama koje se nalaze pred Srbijom. Da li je to bilo dovoljno da shvatimo šta se dešava u emisiji "Među nama", govore predsednik Pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravkom Ponošem i narodni poslanik Ujedinjenih i član skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Slaviša Ristić.

Prema Ponoševom mišljenju, u obraćanju Vučića u ponedeljak uveče ponovo se videla jedna gluma, koja je započeta ranije, i sinoć je bila samo epizoda.

„Ako bi mogli da prevedemo – Vučić je pristao na to što je dobio na stolu, traži se mogućnost da se preformuliše, da bi se lakše ‘progutalo’. S druge strane, on traži način da odgovornost za preuzimanje i potpisivanje tog dokumenta prebaci na nekog drugog, da podeli, a da kamere ipak ostanu na njemu“, kazao je Ponoš.

On je ocenio da je jasno da nema ništa od Vučićeve ostavke na čelu partije i države, jer se radi o pokušaju da se homogenizije SNS, kao i šira javnost, jer „ovde nije priča briga o Kosovu, nego o njemu“.

„Sve vreme je bila priča o njemu kao Isusu. Ne bi me čudilo da se u dogledno vreme opet lansira priča da mu prete atentatima“, ukazao je Ponoš.

Ona napominje da je „odbrana“ predsednika Srbije i Srpske napredne stranke oko rešavanja kosovskog problema „ni luk jeo, ni luk mirisao“ neodrživa, jer je 1999. godine bio u tadašnjoj Vladi Srbije.

„Gde je bio kad su paljene ambasade, kad su bili Briselski i Vašingtonski sporazum. Šta je tada jeo i mirisao, kako sada odjednom on ni za šta nije kriv. I onda na kraju kaže da je teška situacija i moraće nadležni organi da preuzmu i donesu odluku Vlada, Skupština, konsultovaće crkvu, SANU, ne znam koga. Pa što ih do sada nisi konsultovao, što si dosad o svemu odlučivao“, zapitao je Ponoš.

On je konstatovao da je Vučić u obraćanju u ponedeljak uveče uveo i „dramski zaplet“, kad je rekao da su mu predstavnici „petorke“ tri puta rekli da će doći do prekida evrointegracija, zaustavljanja i povlačenja investicija“ i da je morao sam da tri puta reaguje, jer nije imao koga da pita.

„Pa što si sam, zar se to tako radi? Umesto da imaš savetnika da ti bira odela iz fundusa, što nisi našao savetnika za međunarodne odnose. Pa nema Kosovo u fundusu, da potrošiš jedno Kosovo pa uzmeš drugo iz fundusa“, naglasio je Ponoš.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, Ponoš je naveo da će Vučić zbog potpisivanja sporazuma o Kosovu, verovatno ostati još koju godinu na vlasti u Srbiji, jer „njima treba da se pospremi stanje i regionu i ratosiljaju ruskog uticaja“, a da im „Vučić duguje za ‘zapakuje’ Kosovo kao što je obećao“.

„Vučić će sada biti faktor mira i stabilnosti, i on će za par godina to da realizuje, i posle toga će biti potrošen“, ocenio je Ponoš.

I Slaviša Ristić kaže da nije ni imao neka očekivanja da će od predsednika Vučića čuti nešto novo i da saznamo nešto konkretnije o čemu se tu radi.

„Obraćanje u ponedeljak je bilo samo jedno u nizu od najavljenih istorijskih obraćanja srpskoj javnosti od strane Aleksandra Vučića. Pored toga što smo imali priliku da vidimo još jednu  predstavu počev od najavljivanja njegove ostavke koja ga je držala svega jednu noć“, naveo je on.

Dodaje da ima utisak, iz čitave Vučićeve priče, da on nema nažalost nameru da odustane od tog pogrešnog puta a to je odustajanje od Kosova i Metohije.

Pogledajte celokupno gostovanje Zdravka Ponoša i Slaviše Ristića u emisiji „Među nama“:

 

 

Komentari

Svi komentari (0)