Podela vakcina regionu je marketing, ali i čin solidarnosti

Emisije 08. mar. 202108:48 > 12:33
Podeli:

Poklanjanje vakcina iz Srbije Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ima kontaciju političkog marketinga predsednika Aleksandra Vučića, ali je pre svega jedan gest humanosti, mira i solidarnosti prema susedskim zemljama, oceili su novinar Politike Aleksandar Apostolovski i reditelji iz Sarajeva i Zagreba Dino Mustafić i Predrag Linčina za Probudi se na televiziji Nova S.

Novinar Politike Aleksandar Apostolovski

„Kod svakog političara je politički marketing jedna od osnovnih njegovih delatnosti i on se odmah podrazumeva, međutim, ono što je bitno kod dodele vakcona komšijama jeste činjenica da i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini poslata ona koliina vakcina koja bi bila dovoljna da podmiri potrebe njihovih zdravstvenih radnika koji rade  kovid zonama. prema tome, ne vidim ništa lose u tome. Vakcinalan diplomatija ili širenje mee moći Srbije je nešto što je, rekao bih, pokušaj Srbije i Aleksandra Vučića da potvrdi dugo građeni imidž i da otrese one anateme iz devedesetih godina, pa su mi često nejasna osporavanja ovakve vrste vakcinalne diplomatije“, ocenio je Apostolovski.

Reditelj Dino Mustafić kaže da se ovaj potez u Sarajevu pročitao dvojako.

„Zavisi od toga ko je i kako to želeo da pročita. Međutim, moram da kažem da kada to gčledate iz BiH perspektive, u kojoj se ova zemlja oslonila isključivo na COVAX program i u kojoj imunizacija nema na vidika, onda se ovakvom poklonu ne treba gledati u zube. Onda moram reći da je vrlo nediplomatski, čak glupo reagovala ministrica koja je žeela da donaciju Astra Zeneka vakcina minimizira, pa je rekla da je to vakcina za siromašne zemljeiz pozicije apsolutnog nečinjenja vladajuće oligarhije BiH. Ovakve poruke su, po meni, uvek dobrodošle. To su politike mira i solidarnosti, humanosti i jedne činjenice da smo mi upućeni jedni na druge“, kaže Mustafić za Probudi se.

Reditelj Predrag Ličina, kaže da posmatrajući iz Zagreba cela priča ima dozu političkog marketinga, ali da on tu ne vidi ništa loše.

„Ja tu vidim nešto pozitivno, Što se Hrvatske tiče, sve je počelo sa Vedranom Rudan, koja je objavila jedan tekst koji kao da je naručen od države,a li ni tu ne vidim ništa loše. Meni je jako drago da se naši narodi međusobno pomažu, a Srbija ima dovljnu količinu cepiva i u prilici je da nešto i pokloni. A kome ćeš pokloniti ako ne prvim susedima“, rekao je Ličina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar