Foto: printscreen/Nova.rs

Ispovest Milice Filipović iz Šapca koja je početkom godine progovorila otvoreno o svom traumatičnom iskustvu u porodilištu "Narodni front", kada je na zahtev medicinske sestre indukovani porođaj okončala u toaletu, šokirala je građane. Povodom njenih navoda je pre više od dva meseca pokrenut postupak za utvrđivanje kršenja i zaštite njenih prava. Međutim, ovaj slučaj do danas stoji u mestu. Zbog čega je to tako, koje su mogućnosti danas pred Milicom, ali i njenim pravnim timom, neke su od tema sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala upravo sa Milicom Filipović, ali i Sanjom Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava. 

Milica Filipović smatra da je neverovatno da njena Fejsbuk grupa ima preko 4.000 članova i više od 150 objavljenih jezivih priča:

„Prosto ne mogu da poverujem u te priče koje sam čitala u grupi. Najgore od svega toga jeste što sam ja pre više od pet meseci izašla sa svojom pričom. Za to vreme niko od zaposlenih iz ‘Narodnog fronta’, bilo ko iz Tužilaštva, bilo ko ko može nešto da promeni ili utiče, nije uputio bukvalno ni izvinjenje ni neko saosećanje, ni ništa, a kamo li predlog nekog rešenja“, ocenila je Filipović.

Filipović je rekla da je očekivala da će neko da reaguje, najpre zbog toga što su svi oni zdravstveni radnici.

„Oni su tu da pomažu ljudima i ženama u tim nekim najosetljivijim trenucima, a nismo naišli ni na kakvu reakciju, osim nekih negativne. Možemo se prisetiti izjave vd direktora ‘Narodnog fronta’ koji je rekao da beba nije imala ni 40 grama. Tako da, ni na kakvu pozitivnu reakciju nismo naišli“, navela je Filipović.

Radivojević je rekla da su Milicu kontaktirali krajem januara, čim je ona izašla sa svojim navodima koji su sve nas uznemirili.

„Mi smo tu prepoznali da se radi o jednom nehumanom postupanju i da ima elemenata krivičnog dela kojima se bavimo, znači zlostavljanje i mučenje. Bili smo ikognito jedno vreme, nismo hteli da se zna da Milica ima tu podršku jer smo težili tome da prikupimo svu relevantnu dokumentaciju iz ‘Narodnog fronta’. Plašili smo se mogućih opstrukcija, i vrlo diskretno smo to radili. Tek kada smo sve prikupili, angažovali smo i advokata, koja u Milicino ime je zastupa pred nadležnim tužilaštvom. Podneta je krivična prijava, obavešten je zaštitnik građana, zdravstvena inspekcija je obaveštena o njenim navodima i zatražili smo da se izvrši spoljna vanredna kontrola rada ‘Narodnog fronta'“, rekla je Radivojević.

Ona je dodala i da ih je, nažalost, samo jedan organ obavestio.

„Zdravstvena inspekcija je rekla da su okončali inspekcijski nadzor i da sa aspekta nadležnosti tog organa, nisu utvrdili da ima propusta u stručnom radu tokom zbrinjavanja u GAK. Zaštitnik građana vodi postupak kontrole, i on je u toku, ali nažalost ni Milica, ni očevici događaja, koji su spremni da svedoče, i o čemu je Tužilaštvo obavešteno, nisu do danas saslušani, a to je ključni korak. To je ono čemu svi težimo“, rekla je Radivojević.

****

BONUS VIDEO: Akušersko nasilje -gošće Brana Antović I Milica Filipović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram