Za osnovce iz Vojvodine i srednjoškolce iz ostatka Srbije danas je počelo drugo polugodište.

Sa kakvim očekivanjima, realnim uslovima i prosvetni radnici i roditelji učenika nastavljaju ovu školsku godinu u emisiji „Među nama“ govorile su iz udruženja „Roditelj“ Gordana Plemić i Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Gordana Plemić istakla je da joj povećan broj psihologa i pedagoga uliva nadu.

„Poenta je da psihologe i pedagoge u školama oslobodimo papirologije kojoj su naklonjeni. Oni bi trebali da budu ‘prva ruka pomoći’ deci, ali i nastavnicima i direktorima. Smatram da u celom ovom ambijentu koji nam se dešava smo se orijentisali na kaznu roditelja ili deteta. U redu je kazniti svakoga ko je to zaslužio, ali mislim da nam to ne treba biti fokus. Pomoć je potrebna svima, deci, nastavnicima i roditeljima“, kazala je Plemić.

Vesna Jerotijević tvrdi da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije dugo insistirala na socijalnom dijalogu sa Ministrastvom prosvete, kao i da su najviše zahtevali izmenu Pravilnika o finansiraju obrazovnih ustanova.

„Izmena ovog pravilnika bi nam omogućila veći broj psihologa i pedagoga. U pitanju su specijalni pedagozi koji su u svom usavršavanju imali dosta tih sati po pitanju nasilja i rada sa decom. Mere koje podrazumevaju promene pravilnika i podzakonskih akata najviše se odnose na to da je potrebno da se promene protokoli saradnje ustanova i institucija“, rekla je Jerotijević.

Ceo prilog pogledajte u videu iznad teksta.

BONUS VIDEO: Sanda Rašković Ivić i Ivan Kostić o amonijaku u Pirotu ni pod tačkom „razno“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar