Foto: Nova

O bahatoj vožnji i vozačima koji su ogromni problem na našim drumovima, ali i priči Nikoline Janković (13) koja je stradala nakon što ju je u Kragujevcu na pešačkom prelazu udario automobil, u emisiji "Među nama" govorili su Nikolinina majka Vera Janković, novinarka i autorka emisije "Vrele gume" Lidija Piroški i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

„Peticiju je potpisalo oko 15.000 ljudi za sad i imamo aktivnu podršku oko 12 porodica koje su na sličan način izgubile decu u kratkom vremenskom periodu. Imamo više aktivnosti kako bi došli do bezbednosti za našu decu i kako se tragedije više ne bi ponovile. Tražimo hitne izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju i da ubice pešaka na pešačkom prelazu dobiju kazne od 15 do 20 godina zatvora. Apelujemo na sudstvo da se više ne dešava loša sudska praksa da se ubicama pešaka daju minimalne kazne od jedne godine ili nanogice, nego da se na tim primerima da direktna poruka ostalim bahatim vozačima“, navodi Janković.

„U zakonu teško nešto možemo promeniti sem kaznene politike. Mi sad imamo ograničenje brzine u zoni škole od 30 kilometara na čas, ukoliko je lokalna samouprava, odnosno upravljač puta izveo te mere da to bude 30 km/h. S druge strane imamo uređenje putne infrastrukture, što ako je urađeno onda možemo samo da pravimo neke pasarele i podzemne prelaze, što mislim da nije prihvatljivo“, kaže Božić.

Ono što može da uspori vozače jesu ležeći policajci, krivine na putu, video nadzor koje će fotografisati prekršaje, automatsko kažnjavanje, ali treba uvesti i saobraćajno obrazovanje i vaspitanje dece, smatra Božović.

Piroški navodi da se treba obratiti pažnja i na promociju nasilničke vožnje na društvenim mrežama, te da je potrebna nulta tolerancija na alkohol i narkotike.

„Možete da uvedete zaplenu automobila kao neku ekstremnu meru, ali svi će uvek naći način da to izvrdaju. Svi su se uhvatili za tu ekstremnu meru oduzimanja vozila, ali koliko sam razumela, to je za povratnike i ponavljače prekršaja“, kaže Piroški.

Pogledajte celo gostovanje: