Petrušić: I danas lažu, samo u KBC Dragiša Mišović umrlo 17 ljudi

Emisije 16. okt. 202100:46 > 00:54
Podeli:
Foto: Nova S

Novinarka NIN-a Sandra Petrušić izjavila je večeras u emisiji "Među nama" na televiziji Nova S, da nadležni i dan danas prikazuju netačne brojke o smrtnim slučajevima od koronavirusa, navodeći podatak da je danas umrlo 50, a da ona ima informaciju da je samo u KBC Dragiša Mišović umrlo 17.

Da li se manipuliše korona brojkama? Ko to radi i zbog čega? O potvrdama smrti od koronavirusa i ostalim nedoumicama u vezi zdravstva, u emisiji „Među nama“ večeras su govorile Natalija Jovanović iz BIRN-a i Sandra Petrušić iz NIN-a.

BIRN je pre par dana objavio potvrđene ifnormacije da su tokom prošle godine postojale uredno popunjene potvrde o smrti u kojima se kovid kao uzrok navodi u preko deset hiljada slučajeva, dok je zvanično saopštavan daleko manji broj – oko tri hiljade. Kada je letos zvanično saopšteno da je u Srbiji od korone preminulo 10.356 ljudi, javnosti je prećutan važan detalj – ovaj broj utvrđen je na osnovu potvrda o smrti koje su lekari popunili tokom prošle godine i u njima kao uzrok smrti naveli virus korona potvrđen laboratorijskim nalazima ili na osnovu kliničke slike.

Natalija je objasnila da su oni do tih podataka došli preko Republičkog zavoda za statistiku, koji svake godine radi prikupljanje podataka o broju preminulih i rođenih, kao i da su oni te podatke za prethodnu godinu objavili 1. jula ove godine.

Sandra Petrušić je obrazložila na koji je način ona došla do znatno većih brojki od zvaničnih:

„Ja sam slala zahteve lokalnim zavodima za javno zdravlje. Pa sam poredila njihove podatke i one koje nam je davao Batut. Ja sam došla do nešto manjih brojki od BIRN-a. Taj broj se odnosio i na broj smrti, i testiranih, i obolelih. Ustanovila sam da oni od zavoda do Batuta za pola skrate brojke. Nestane pola pacijenata. Krajem prošle godine sam došla do podataka da u bolnicama, gde moraju da se izdaju umrlice, gde se one izdaju u tri primeraka, gde odlaze do matičara i svih naših institucija. Saznala sam da su oni od bolnica do lokalnih zavoda oni skidali za 60 posto,“ objasnila je Petrušić.

Na pitanje novinara kome je bilo u interesu da „frizira“ te brojke, novinarka NIN-a je kazala da je prvo bilo važno da se pokaže da smo najbolji na svetu:

„Kada je postalo jasno da nismo najbolji na svetu, trebalo je napraviti ‘leba i igara’. I sad bi trebalo narod da se zabavlja, a ne da se sekira oko korone. Trebalo bi da budu usredsređeni na izbore buduće. Njima je pokriće da i ovoga trenutka lažu, koliko je danas umrlo. Ja imam podatke i za danas. Danas je rečeno 50 mrtvih, a dobijem podatak da je samo u Dragiši Mišović umrlo 17,“ kazala je Petrušić.

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

Komentari

Vaš komentar