Pavićević: Krivokapić neodlučan, Vladi treba rekonstrukcija

Emisije 09. apr. 202121:08
Podeli:
Medju nama
Vladimir Pavićević, Jovana Marović Foto:Nova S

Direktor Društva za istraživanje poltike i političke teorije Vladimir Pavićević i direktorka Politikon mreže Jovana Marović gostovali su danas u emisiji "Među nama" i komentarisali aktuelnu situaciju u Crnoj Gori. Pavićević ističe da je sva odgovornost na premijeru Krivokapiću, koji pokazuje veliku neodlučnost, a Marović smatra da su podele zastupljene od formiranja vlade, koja nema veliku podršku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prosledio je Skupštini predlog za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Jovana Marović rekla je da izbori 30. avgusta prošle godine nisu doprineli smanjivanju podela i da je jasno da Demokratski front „samo uslovno podržava vladu“.

„Političke partije su podeljene i takve su od izglasavanja vlade. Jasno je da vlada ima samo uslovnu podršku Demokratskog fronta, koji se odmah izjasnio da neće glasati za smenu Leposavića“.

Demokrate su najavile neće stati uz DPS da smene Leposavića, samo je URA trenutno na strani premijera i glasaće za smenu ministra.

„Premijer je doneo ispravnu odluku, u skladu sa sporazumom partija“, kaže Marović i dodaje da je situaciju u kojoj ministar ne želi da podnese ostavku na molbu premijera neobična.

Ona je istakla da je atmosfera u Crnoj Gori tenzična i da se podele samo produbljuju.

Vladimir Pavićević je kazao da je glavni problem neodlučnost premijera.

„Ta neodlučnost je veliki problem, jer posledica jeste osećaj drugih ljudi da su politički snažniji nego što jesu“, kaže Pavićević.

On smatra da u Crnoj Gori postoji parlamentarna i kriza vlade, kao i da su obe uzrokovane delovanjem premijera od momenta kada je izabran. Krivokapić je, po oceni Pavićevića, napravio dve krucijalne greške.

„Prva je odluka da iz vlade eliminiše ključne političke autoritete DF, a druga odluka da iz vlade eliminiše predstavnike manjinskih naroda koji imaju predstavnike u Parlamentu“.

Marović kaže da autoritet DF-a slabi bez velike podrške Srpske pravoslavne crkve i da bi prisustvo članova Demokratskog fronta u vladi izazvalo mnogo više poteškoća.

Pavićević i Marović su saglasni da je neophodna rekontrukcija vlade.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar