Pavićević: Đukanović se poneo neprimereno i necivilizacijski

Emisije 02. nov. 202009:08 > 12:34
Podeli:
Foto: print screen

O tome kako ocenjuju postupke predsednika Srbije Aleksandra Vučlića i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon smrti mitropolita Amfilohija i šta nakon toga možemo da očekujemo na političkoj sceni, u emsiji "Probudi se" govorili su novinar "Vijesti" Radomir Kračković i politikolog Vladimir Pavićević.

Smrt Amfilohija dolazi u vreme kada postoje problemi u formiranju nove crnogorske Vlade. Mitropolit je bio čovek koji je uspeo da ih ujedini, koliko će sada njegovo odsustvo uticati na odnose u takozvanoj pobedničkoj koaliciji.

Na pitanje da li je Amfilohije završio posao do kraja Pavićević kaže da je Amfilohije ostavio iza sebe veliko delo koje će usmeravati dalje događaje u Crnoj Gori.

Povezane vesti:

„Ja imam ogromno poštovanje za njegovo davanje Crnoj Gori, mislim da mnogi savremenici nisu toga svesni, ali nema nikakve dileme da će ono definisati budućnost Crne Gore“, rekao je Pavićević.

Krečković je potvrdio da je Amfilohije ostavio značajno nasleđe i dodao da je sada značajno ko će ga naslediti i koliko će na to utucati zvanični Beograd.

Naglasio je da će vlasti u Srbiji težiti tome da na mesto Amfilohija dođe neko ko je kooperativinij.

„Pominju se već nekoliko kandidata ali to se verovatno neće znati pre proleća“, rekao je on.

Dodao je da je nakon smrti Amfilohiha moralo da dođe do prevazilaženja razlika i formiranja nove Vlade Crne Gore.

„Ključ moći u Crnoj Gori će dalje ležati u parlamentu koji će kontrolisati Vladu. Time se Crna Gora približava zapadnim zemljama“, rekao je on.

Pavićević smatra da je „sasvim prirodno da će Joanikije doći na mesto mitropolita srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sve drugo bilo bi veoma neobično. Mislim da je već njegovim postavljenjem za administratora najavljeno kakvi će biti sledeći koraci“, rekao je Pavićević.

Smatra je da dobro što je Vučić bio juče u Podgorici, kao i da je „loše, neprimereno i necivilizacijski“ to što na sahrani nije bio predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Mislim da je momenat da odnosi između Srbije i Crne Gore poboljšavaju – da slede ono što su odnosi između građana“, rekao je on i dodao:

„Oni nemaju nikakvog, ni sitnog problema u komunikaciji, oni su povezani – rođački, kumovski, prijateljski, poslovno. Prema tome, odnosi između država treba da slede ono što su odnosi između građana.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar