Patriotizam, motiv za reprezentaciju, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Kada neko ne peva himnu, nije pitanje da li zna njene reči, već da li mu poziv da zaigra za svoju zemlju na nekom takmičenju predstavlja više od sporta i takmičenja. Neki taj osećaj zovu patriotizam i tvrde da je on glavni pokretač za uspeh.

Reporter: Đuro Svilar

Primer koji daju Kristijano Ronaldo, Goran Pandev i Luka Modrić, dokaz je da im je ljubav prema nacionalnom dresu i domovini na prvom mestu. Da li je onda patriotizam glavna motivacija za igranje u reprezentaciji?

„Uglavnom kad živite i radite u siromašnim zemljama da. Ja ću vam reći, ja sam imao 10 maraka platu i dolazili su svi igrači od Siniše Mihajlovića do Dejana Savićevića, Dejana Stankovića is vi su radili i igrali fudbal za 10 maraka. I živeli su za te pobede. Kod mene sus vi jedva čekali da budemo zajedno da igraju za reprezentaciju. Zato smo bili 6. na svetu“ kaže Milan Živadinović, bivši selektor fudbalske reprezentacije.

„Jeste, ali nije isključivi motiv i to treba reći. Dakle, nekako vezujemo za zemlju, za sve ono što je vezano za reprezentaciju, za naciju, igranje za reprezentaciju. Međutim, sport se dosta promenio, možemo reći nekoliko decenija unazad i imamo primere gde pojedini sportisti igraju za neke reprezentacije, a da zapravo ne pripadaju ni toj državi, ni narodima koje predstavljaju“ ističe prof.dr Marijana Mladenović, sportski psiholog.

Za nekadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije, bez osećaja pripadnosti, do uspeha se teže dolazi. Primer za takav odnos, nogometaši iz susedstva.

„Tu nema velikih igrača, ali ima velike borbe. Pogledajte ti Hrvati, pa oni nam daju lekcije kako se voli svoja zemlja. Kod nas otkazuju, neće da igraju. Ako je jednu utakmicu rezerva, neće da igra, pa ko ste bre vi?“ pita se Živadinović.

„Morali bi da znamo vrlo specifično, krajnje lično razloge svih njih i zbog čega u nekom trenutku odluče da igraju ili ne igraju za reprezentaciju. Mislim da ne treba osuđivati nikoga apriori jer zaista možda postoje razlozi koji nisu za širu javnost. Na kraju krajeva svako ima pravo i na neku svoju privatnost i da možda ne podeli razlog“ dodaje Mladenović.

Svoje razloge imali su i sada već bivši reprezentativci Srbije. Tako je Luka Milivojević odbio da igra dok god je selektor Siniša Mihajlović, a nagađalo se da je zbog sličnih razloga i Nemanja Matić razdužio dres sa nacionalnim grbom. Doduše, imali smo i mi primere patriotizmna, pa je Bane Ivanović, iako mu je uoči samog mundijala oduzeta kapitenska traka, odlučio da nosi boje Srbije.

Komentari

Svi komentari (0)