Foto: Nova S

Šta će za srpsku političku scenu značiti stapanje Šapićevog SPAS-a u SNS, da li takvi potezi donose nešto novo, i da li je po sredi politička trgovina, samo su neka od pitanja u današnjem Među nama, o kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala sa novinarom Zoranom Panovićem i politikologom Vujom Ilićem.

Ilić je, odgovarajući na pitanje da li je ujedinjene logičan potez, rekao da slušajući prve reakcije su svi naglašavali da nije, i da bi Šapić, kao samostalna lista, mogla da osvoji više glasova na dolazećim beogradskim izborima, a da ovako, neki glasovi neće otići SNS jer neki njegovi glasači ne bi glasali za vlast.

„Svi su tražili objašnjenje zbog čega je došlo do toga. Imali smo različita objašnjenja, da se radi o unutar partijskom sukobu unutar SNS, ali ja mislim da je otvoreno pitanje i da li je značaj ovog događaja, da li može da se ograniči na beogradske izbore ili ima nacionalni značaj“, rekao je Ilić.

Sa druge strane, Zoran Panović je rekao da je ovo krajnje logično.

„Nije da se hvalim, ali upravo u ovom studiju 10. februara ja sam rekao da je velika izvesnost integracije SPAS-a i SNS-a. Pogodio sam, i Demostat je pokazao kredibilnost po tom pitanju“, rekao je Panović.

Dodao je da je tada isto rekao da je Šapić tri u jedan, popularno rečeno.

„Šta to znači. Velike šanse za dobar rezultat SNS na izborima, demontaža kadrova Nebojše Stefanovića i pomeranje Vesića iz epicentra naprednjačke politike u Beogradu. Sve to može da se ostvari. Drugo, jedno je kada idete u koalciji, i ako Šapić ostvari dobar rezultat u Beogradu što je bilo i za očekivati ali je nezgodno za političku partiju koja ima članova kao SK Srbija posle Titove smrti da uzima koalicionog partnera za gradonačelnika Beograda. Mnogo je elegantnije da to bude naprednjak, što će biti Šapić, i drugo, kada pogledate sastav poslanika SPAS-a u Skupštini Srbije, biografije njihove, ja bih rekla da je većina njih bliža Vučiću nego Šapiću. Da je hitotetički krenuo u drugom pravcu ka opoziciji, sumnjam da bi ga svi pratili pre njega nego Vučića. Ovim se takođe sprečava da Šapić dobije specifičnu težinu, da mu opozicija ponudi da bude gradonačelnik, koji bi takođe mogao biti mogući rasplet. Ovo je najelegantnije i ono što je jako bitno, doprinosi uozbiljavanju političke scene u Srbiji“, kazao je Panović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar