Foto: Video/Nova.rs

Posle dve godine srpski parlament postaje ono čemu i služi, mesto gde se odlučuje o bitnim stvarima, ali i mesto gde se mogu čuti različita mišljenja. Opozicija je ponovo u klupama, a druga strana tvrdi da je to jedva čekala. A šta da očekujemo svi mi koji smo i jedne i druge tamo poslali, u emisiji "Među nama" govorili su programski direktor Demostata Zoran Panović i politikolog Vuk Velebit.

„I prvi parlament višepartijski 1990. je imao te blage euforije i zaista smo se bukvalno vratili na nultu tačku. Čak smo došli do pitanja da li nama treba višepartijski sistem. Ono što me ohrabrilo je da kod građana bez obzira na leto postoji interesovanje“, kaže Panović.

Velebit smatra da ne postoji mnogo dinamike u političkim procesima i da se lako prave paralele između današnjeg i vremena pre 20, 30 godina.

„Mislim da je dobro da se opozicija vratila u parlament i da će se negde u narednom periodu videti koliko je bila loša ideja bojkota iz 2020. godine i koliko je bitno da opozicija na ovaj način bude vidljiva. Imate mogućnost da držite konferencije svaki dan, da vršite pritisak na vlast“, kaže Velebit i dodaje da je dobro imati parlament koji je odraz različitih stavova u društvu i da opozicija treba to da iskoristi.

Na pitanje da li su se nakon dve godine pauze spustile strasti u skupštini, Panović kaže:

„Pokazalo se da potencijal ovog parlamenta zaista postoji. Verujem da će vremenom i SNS kao dominantna partija pokazati neku vrstu šarma u dijalozima i replikama“, smatra Panović.

Celokupno gostovanje Zorana Panović i Vuka Velebita u emisiji „Među nama“ pogledajte ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar