Foto: Nova

O tome šta se dogodilo juče, šta će do 23. marta i šta da očekujemo, u Dnevniku je govorio profesor Fakulteta političkih nauka, Slaviša Orlović.

Upitan da prokomentariše kako je on video jučerašnji sastanak u Briselu, Orlović je rekao:

„Ništa nije potpisano, ništa nije odbijeno, osim što je izbegnuto u ovom mometnu potpisivanje ali je prihvaćeno, sudeći po izjavi Borelja na dan sastanka da, ako se obe strane saglase, sporazum će biti objavljen. Dakle, obe strane su prihvatile sporazum“, kazao je.

Dodao je da je, pošto se radi o međunarodnom dokumentu, važno nekoliko stavri.

„Sporazum je krenuo kao inicijativa od strane Francuske i Nemačke, podržan od strane SAD, a to je sad inicijativa Evropske unije, iza kojeg je stao Evropski savet 27 država članica“, kazao je Orlović.

Gost Dnevnika je rekao da je rečnik međunarodnog prava dao obema stranama, da za unutrašnje potrebe interpretiraju da su izbegle najgori scenario i tu se kriju zamke.

„I još jedan detalj u članu 11 stoji, a to je mapa puta o implementaciji sporazuma, a mi tu opet nešto ne vidimo. Nismo videli tu mapu puta, što znači da je Borelj podvukao dve, tri stvari. Da je prihvaćen sporazum, da se o ovome više neće raspravljati, da sada sledi implementacija i mapa puta koju ne znamo, osim činjenice da će 18. biti susret u Severnoj Makedoniji. Po svemu sudeći, utvrđena je neka dinimika sa vremenskim rokovima i tajmingom“, rekao je, između ostalog, Orlović.

Pogledajte celo gostovanje:

***

BONUS VIDEO: Novine NOVA BR 01.03.2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar