Opasno po ceo region: Crnoj Gori preti epidemija morbila

Emisije 04. mar. 202107:52 > 12:25
Podeli:

Oko 90 odsto dece rođene 2019. godine u Crnoj Gori nije vakcinisano protiv malih boginja. Samo čudo deli ovaj podatak od epidemije, koja bi mogla da postane problem celog regiona. Pedijatar Nebojša Kavarić iz Podgorice za Probudi se na televiziji Nova S kaže da su podaci vrlo zabrinjavajući, te da ovoj zemlji preti epidemija morbila usred pandemije kovida, a da bi posledice toga mogle biti tragične.

„Ova tema je zbog posledica epidemije kovida malo gurnuta u stranu. Jedna je od kolateralnih šteta epidemije kovida, pa je malo manje u fokusu roditelja i javnosti. Hteli mi to da priznamo ili ne, mediji igraju kad je u pitanju javno zdravlj, vrlo zapaženu ulogu i građani nesvesno ili svesno rado prihvataju stavove koji se šire sa društvenih mreža, preko medija, a posebno onih koji su gledani. Medijski prostor je bio prepunjen i još uvek je prepunjen informacijama o oboljenju kovida i u regionu i u svetu, tako da je malo skrajnuta pažnja gledalaca. Tu pre svega mislim na roditelje, koji su odgovorni za  čuvanje života i zdravlja svoje dece, tako da imamo taj fenomen da su za decu koja su rođena 2019. puno lakše odustali od vakcinacije, odnosno odložili je za neka bolja vremena“, rekao je Kavarić.

Posledica je da deca od jedne od tri godine u Crnoj Gori imaju smanjenu obuhvat vakcinacije.

„Procenat koji garantuje kolektivni imunitet je 95 odsto. Ovde, pa ni u jednoj zemlji regiona, taj procenat nije na tom nivou, naročito tokom 2020. godine kada je došlo do pada imunizacije. A deca između jedne i tri godine su naosetljivija na pojavu morbila, jednog vrlo opasnog i smrtonosnog oboljenja, tako da je veliki strah i pitanje pojave epidemije u sred kovid pandemije. Na žalost, granice su još uvek propusne u regionu i to se može proširiti. Mi smo imali takvu situaciju u Rumuniji nedavno, koja je članica EU, a u kojoj smo na 1000 obolele dece, nevakcinisane, imali skoro šest smrtnih slučajeva. A prosek je jedno, eventuano dvoje u zemljama gde se deca vakcinišu. Ako saberemo svu nevakcinisanu decu od 2014. kada smo poslednji put imali zadovoljavajući broj vakcinisanih, te bi brojke u slučaju epidemije, kada je reč o smrtnim slučajevima, zaista bile ogromne za svaku zemlju u regionu, a posebno za Crnu Goru sa relativno malim brojem stanovništva“, rekao je Kavarić i još jednom pozvao sve roditelje da vakcinišu svoju decu na vreme, kako se posle ne bi kajali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar