"Ja o tome ne misli, zato što to stvarno ne znam. Ne znam za ljudska prava, ali mislim, uglavno sve znam", ove dve rečenice istrgnute iz konteksta slika su Vladimira Bebe Popovića koliko i Srbije danas. Uglađeni Jagodinac britkog jezika i nesrazmerno velikog uticaja kontroverzna je ali i kontradiktorna osoba koja u svojoj besramnoj borbi za moć i uticaj koristi filozofiju džepa da se pokaže kao priučeni sveznadar, sveznalica i moralista. Marketinški je mag ali i spin doktor, poitički akter ali nikad političar, pokretač afera i najgnusnijih hajki ali i njihovo središte.

Jedna od njih je i najogavnija afera koju su lansirali mediji sa ovih koordinata. Na internetu se pojavio snimak navodnog seksualnog čina između žene i psa da bi zatim crnogorsko izdanje Informera na naslovnoj strani objavilo sliku Vanje Ćalović, podgoričke aktivistkinje i žestoke kritičarke Mila Đukanovića uz insinuaciju da je upravo ona ta osoba koja opšti sa psom.

– Niko to iz Crne Gore čak ida mu padne na pamet ne bi mogaom ne bi smio ne bi čak imao skrupula, ne bi posle toga mogao da izađe na ulicu, ne bi mogao da živi tu a da se zna da je on uradio takvu jednu prljavštinu i takav jedan falsifikat i takvu gnusobu, no je to mogao da uradi neko ko je tu bio na privremenom boravku koji je bio neformalni savetnik koji je uvek mogao da ode za Beograd, Beč ili ne znam već gde su mu sve destinacije – rekao Željko Ivanović, novinar i osnivač „Vijesti“.

Kampanja nije vođena samo u Informeru čiji je vlasnik gromada klozet novinarstva, kako je svojevremeno Beba oslovljavao Dragana J. Vučićevića, već i na portalu „e-novine“ nekada uvaženog srpkog novinara Petra Lukovića, koji su finansijski pomagali Vladimir Beba Popović i Stanko Subotić Cane.

– Prije no što je izašlo već je po kuloarima krenulo da kruže te glasine kako on sprema nešto posle čega ništa neće biti isto, posle čega Vanja neće postojati, da je to nešto strašno i čak i tada, iako je prostor već bio zagađen, ovaj nije mogao da nađe loklani mediji koji će da emituje takvu jednu gnusobu, nego su doveli Vučićevića samo za tu praktično priliku, čak ni Pink to nije tada smio ili htio da uradi – rekao je Ivanović.

Iako je ranije tvrdio da je distribucija sa njegove e-mail adrese nemštaljka neprijatelja, gostujući u poslednjoj epizodi Utiska nedelje na pokojnoj televiziji B92, Popović je potvrdio da je on delio snimak.

U istoj emisiji saznali smo još neke detalje Popovićeve nove političke biografije. Iako je svojevremeno dizao prašinu da je imao informacije kako je Tomislav Nikolić koji je 2003. godine Đinđiću poručio da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom, devedesetih pobio neke babe u Antinu u Hrvatskoj. To mu 2012. godine nije bila prepreka da ga podrži na predsedničkim izborima.

– Između baba i Bebe se desilo da je on verovatno video šansu da radi za tu vlas koja je kasnije došla. Glasali su još neki koji su se kasnije razočarali, čini se da se Beba nije razočarao jer se stalno prčalo da je Beba tu svuda oko nas – rekao je Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednika Danasa.

U istom Utisku nedelje autovao se i da je srpskom autokrati uz skute.

– Nekad ga vidim dva puta nedeljeno, nekad ga vidim jednom u 15 ili 20 dana, nekad se čujemo dva, tri puta dnevno a nekad se ne čujemo po mesec dana – rekao je tada Vladimir Beba Popović.

To što se Aleksandar Vučić napio od sreća 12.03.2003. godine kao ni to što je sekundirao Vojislavu Šešlju u šahovskoj partiji sa Dušanom Dućom Spasojevićem, vođom Zemunskog klana, Vladimiru Bebi Popoviću više nije smetalo. Ponudio mu je vernost!

Vladalac se pak ogradio od formalne saradnje i pored činjenice da je Bebin rukopis toliko prepoznatljiv da ga i politički slepci dešifruju.

– To nije politički marketing, to je jezik surove propagande, banalizovane propagande koji se nažalost prima – smatra Cvijetin Milivojević, politički analitičar.

– Mi znamo da tu kod Vučićapostoji i sad neki Asafi, da postoji devojčica koja trči i otpija vino a imamo i neke koji ne mogu da se eksponiraju ni likom ni prezimenom pa čak ni delom – rekao je Igor Avžner, stručnjak za politički marketing.

– On prosto nije omiljen ni u jednom delu Srbije u nijednom polu Srbije i onda je nekako nezgodno priznati da vam je on bliski saradnik – zaključio je Dragoljub Draža Petrović.

Urušavajuću političku zaostavštinu ubijenog premijera rukopis Bebe Popovića prepoznatljiv je i u svim licemernim, biografskim, političkim i vrednosnim paralelama koje se povlače između Vučića i Đinđića.

– Bukvalno je paralela, prave linije se ne seku ni u dalekoj budućnosti – završio je Avžner.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogledajte celu emisiju:

Vladimir Beba Popović kao junak doba zlog: Princ crne propagande koji je želeo da bude gospodar etra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare