Tošković: Država nam umire

Emisije 28. jul. 202108:46 > 14:09
Podeli:
Oliver Tošković, Printscreen/Nova S
Oliver Tošković, Printscreen/Nova S

Psiholog i docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Oliver Tošković, kaže da svaka vlast samu sebe urušava ako se ponaša na način na koji SNS danas i ocenjuje da nama država umire.

Komentarišući kolumnu Veselina Simonovića u novinama „Nova“ o 9 godina vladavine Srpske napredne stranke (SNS), Tošković u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S navodi da se slaže sa Simonovićem i dodaje da je nakon svih ovih godina došlo do moralnog sunovrata, ali i do sunovrata institucija.

Tošković navodi da su u Srbiji institucije bile krhke prilikom tranzicije iz socijalizma u kapitalizam, kao i da stalno pokušavamo da ih obnovimo, a zapravo ih urušavamo.

„Poslednjih deset godina imamo preuzimanje institucija“, ističe Tošković.

Govoreći o vladavini SNS-a u Srbiji, Tošković ocenjuje da je prvih nekoliko godina utisak bio da nešto ne valja, a da je utisak sada da je, zapravo, svih deset godina bilo loše.

Docent na Filozofskom fakultetu kaže da opasno kada se režim bazira na kultu ličnosti, čak i kada taj lider ima najbolje namere jer to ne može da se, kako kaže, završi dobro.

Dakle jedan čovek nikako ne može da kontroliše sve, čak i da želi da sve bude super, ističe sagovornik TV Nova S.

„Prvo smo svi pričali o tom šoku kako se Vučić transformisao, svi smo sumnjali da se on promenio. Ranije mi je jedan prijatelj jednom rekao: ‘Pa Vučić nije tako loš, sedi i uči ekonomiju’. Zašto bi on učio ekonomiju, kada ima minsitra ekonomije? Sada hoće da vodi ekonomiju, pravosuđe. Jedan čovek ne može o svemu da misli i insititucije su uništene“, ističe Tošković i dodaje:

„Ovo što se nama dešava je kao rak, koji se desi, preuzme ceo organizam i čovek umire. Nama država umire, zamislite jednog građanina koji hoće da uredi park, koga da zove? Ljudi na jugu Srbije imaju problem sa proizvodnjom paradajza, koga zovu? Predsednika Vučića. Naravno da on ne može sve da reši.“

Svaka vlast samu sebe urušava jer se ponaša na ovakav način, poručuje Tošković i dodao da je Tomislav Nikolić bio predsednik države koji je poštovao svoja ustavna ovlašćenja, ali zato što je imamo, kako kaže, dominantnijeg od sebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram