Okidač za napad pasa na dečaka u Senti verovatno hrana

Emisije 11. mar. 202107:36 > 11:10
Podeli:

Profesionalni dreser pasa Peđa Jaćić govorio je za Probudi se na televiziji Nova S o tragediji u kojoj je od napada rotvajlera juče stradao četvorogodišnji dečak iz Sente i rekao da je okidač za ovakav napad najverovatnije bila hrana koja je uneta u dvorište On je istakao da ovi psi ne moraju da budu nužno opasni, ukoliko su dresirani i ukoliko se vlasnik pre njihove kupovine dobro raspitao o kakvoj se vrsti radi i šta njihov odgoj zahteva.

Četvorogodišnji dečak preminuo je od posledica ujeda pasa na teritoriji Sente. Tragedija se dogodila u dvorištu porodične kuće.

Koji psi su opasni, možemo li verovati psima svih rasa i koje životinje mogu i smeju, a koje ne bi smele da budu kućni ljubimci, za Probudi se na televiziji Nova S govorio je profesionalni dreser pasa i osnivač „Go doga“ Peđa Jaćić.

„Šta uglavnom bude okidač i glavni razlog da pas naadne vlasnika, to je uglavnom taj neadekvatan odnos vlasnika sa psom. Prvo dresuru treba početi od samog odabira psa. Treba se raspitati čemu ta rasa uopšte služi. Rotvajleri (rasa pasa koja je napala i usmrtila dečaka) pripada kategoriji dominantnih pasa. To je pas za napad i odbranu. Koristi ga uglavnom policija i vojska. Ja bih apsolutno dozvolio držanje tih pasa u dvorištima ili stanovima, ali taj vlasnik treba da zna šta sve ta rasa nsi. To nije jednostavno kupili ste psa, to zahteva i malo vaše fizičke snage i obavezno dresure“, rekao je Jaćić.

Nesreća se dogodila, kako su pojedini mediji pisali, nakon što je u dvorište stigla hrana, što je izazvalo napad najpre na dečaka, a zatim i na majku koja je pokušala da ga odbrani.

„Gavni okidač sukoba između pasa jeste hrana, igračka, mrak –  jer ti psi iz te dominantne grupe pasa po mraku dobijaju jači instikt da čuvaju. Verovatno je u ovom slučaju okidač bila hana, ta pica koja je doneta, pa su psi želeli da prvi dođu do nje. Ko zna šta se tu desilo, takože može da bude okidač i prenaglašen pokret, zvuk“, rekao je Jačić i dodao da čuvati ovakve pse nije opasno za one koji imaju iskustva i koji ga mogu držati pod kontrolom

„Ali ako ste ga uzeli samo zato što vam je lep ili ste ga videli na nekom filmu, to je onda neadekvatno i može da bude neodgovorno zato što se niste raspitali šta ta rasa nosi sa sobom“, zaključuje Jaćić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar