Ujedinjena nacije prošlu godinu su proglasile međunarodnom godinom stakla i tim povodom u Zaječaru je priređena izložba eksponata od kristala koji je bio jedinstven u Evropi i svetu.

Sigurni smo da će se stariji setiti i prepoznati neki od ovih artefakata, već sada možemo slobodno da kažemo u svojim domovima.

Reporterka jutarnjeg progama „Probudi se“ Katarina Golubović nas malo vraća u prošlost a svako ko je živeo u bivšoj Jugoslaviji verujemo da je morao da ima barem jedan od predmeta koji su sada izloženi u Zaječaru.

Zbog čega je ova izložba toliko značajna i odakle ideja da se na neki način fabrika „Kristal“ iz Zaječara ponovo oživi pokušao je da objasni Bora Dimitrijević, predednik Nacionalnog komiteta nematerijalne kulturne baštine.

– Ništa prirodnije no da se ovde upravo u Narodnom muzeju u Zaječaru priredi jedan ovakva izložba s obzirom na Zaječar i njegovu istoriju, odnosno može se reći da grad Zaječar staklo nije volelo jer su dve fabrike propale, prva negde tridesetih godina prošlog veka, fabrika ravnog stakla a potom je neslavno završila fabrika „Kristal“ koja je u sećanjima mnogih Zaječaraca izaziva mnogo lepe uspomene, jer to je bilo praktično zlatno doba Zaječara – kaže Dimitrijević i podseća da se tada proizvodi iz fabrike „Kristal“ mogli da se nađu na svim meridijanima.

– Posebno su bili ponosni na Ameriku i Kanadu, tako da nije bilo nikakvo iznenađenje da kada Jugosloveni odu u Njujork na Petoj aveniji upravo vide predmete koji su se ovde proizvodili – kaže Dimitrijević

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Skandal u šumi kod Zaječara