Nakon katastrofalnih rezultata analiza meda, ništa bolje nisu ni analize vina i rakije. Kako su vino i rakija prošli na testu autentičnosti, detalje ima naša Sanja Ignjatović Eker. Sanja, koliko je vina testirano, a koliko rakije i šta su pokazale analize?

Udruženje “Pokret potrošača za kvalitet hrane” je 14. septembra, uradilo svoju drugu akciju ispitivanja tržišta na kvalitet hrane i tom prilikom uzorkovano je sedam uzoraka voćnih rakija iz četiri  trgovina na teritoriji grada Pančeva, prenosi agropress.org.rs.

Uzorkovanje je izvršeno od strane akreditovane i ovlašćene laboratorije „Eko lab“ za upravljanje kvalitetom u  Beogradu, uzorkivač je bio tehničar Mladen Jović. Uzorkovano je po dva jedinice od svakog proizvoda (sa istim LOT brojevima, istim datumima i vremenima punjenja), pri čemu je jedna jedinica uzorkovana za analizu, a druga jedinica ostavljena za potencijalnu superanalizu. Za svaki uzorak je napravljen zapisnik o uzorkovanju od strane uzorkivača iz Eko Laba iz Beograda.

Uzorci voćnih rakija su ispitivani na autentičnost (botaničko poreklo etanola), a ispitivanja su urađena u akreditovanoj laboratoriji „Ana Lab iz Pančeva, koja je specijalizovana za izotopska ispitivanja u hrani.

Ispitivanja su izvršena izotopskim metodama na stabilne izotope ugljenika i neizmenljive stabilne izotope vodonika u etanolu, a prema akreditovanim i zvaničnim metodama Republike Srbije.

Isto ispitivanje sprovedeno je i na 14 uzoraka vina iz pet trgovina na teritoriji grada Pančeva i samo jedno vino je prošlo kontrolu.

Sve laboratorijske izveštaje su potpisali specijalizovani stručnjaci za izotopska ispitivanja i stručnjaci sa licencom Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije koji mogu da daju zvanična stručna mišljelja na temu izotopskih ispitivanja vina i jakih alkoholnih pića, prenosi agropress.org.rs.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Preti li nam nestašica rakije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar