Obradović: Prevazeđen maltene jedini spor sa Makedoncima

Emisije 19. maj. 202223:45
Podeli:
Boško Obradović Foto: Nova S

Predsednik Srpskog pokreta Dveri lider Patriotskog bloka Boško Obradović bio je gost večerašnje emisije "Među nama" i govorio o pomirenju srpske i makedonske crkve.

Na pitanje Maje Nikolić da li je iznenađen odlukom da SPC prizna makedonsku crkvu, Obradović kaže da, uzeći u obzir da raskol između ove dve crkve traje duže od 50 godina, ta odluka deluje neočekivano.

„Nema sumnje da u ovome prethodile ozbiljne crkvene i diplomatske aktivnosti. Njegova svetost patrijarh Porfirije se, očito, u više navrata sastajao sa vrhom makedonske crkve i ovo je sve dobro pripremljeno. Na Saboru je bila samo odluka, koja ne bi bila moguća da nije dobro pripremljena,“ kazao je on na početku i osvrnuo se na svečanost od pre nekoliko dana kada je SPC proslavila 100. godina ujedinjena Srpske Patrijaršije, kojoj je i sam prisustvovao.

„To je možda jedan od najvažnijih događaja kojem sam prisustvovao, u smislu simboličkog značaja i značaja tog jubileja. I, zaista, ujedinjenje svih srpskih crkvenih oblasti, koje je izvršeno 1920. godine, je jedan od najvažnijih događaja, ne sam o srpske crkve, već srpskog naroda uopšte. I proslavljen je na jedan veličanstvnen način u predivnim Sremskim Karlovcima. A samo nekoliko dana nakon toga evo ovaj događaj, praktično, obnove kanonskog, liturgijskog i sveukupnog jedinstva sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, a preko toga i sa makedonskim narodom i državom. Ovo je jedan od retkoh sporova koji imamo sa Makedoncima, koji je na ovaj način prevaziđen. To su dobre vesti i govore o tome da patrijarh Porfirije Crkvu vodi na jedan način, koji brine o jedinstvu, brine o slozi i brine o nekim pravim hrišćanskim vrednostima.“

 

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar