O strankama: Čiji je veći, rejting?

Emisije 30. sep. 202120:54
Podeli:
O strankama: Čiji je veći, rejting?, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova s

SNS i SPS imaju standardne stabilne rejtinge, a trenutno iz opozicije nema nikog ko bi odskočio, pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus. Cenzus od tri odsto prešli bi i Stranka slobode i pravde, Dosta je bilo i koalicija sastavljena od DSS, Pokreta obnove kraljevine Srbije i 23 udruženja.

Reporter: MIlena Prodanović

Kada bi parlamentarni izbori bili održani u narednu nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 58 odsto glasova, a cenzus bi prešle još četiri stranke. Kako pokazuje istrazivanje agencije Faktor plus za SPS bi glasalo 9,3 odsto, SSP Dragana Đilasa je 5,1 odsto.Za Narodnu stranku Vuka Jeremića glasalo bi 3,9 odsto,pa bi ona tako ostala ispod cenzusa

„Sigurno je da neće biti najzadovoljniji u Narodnoj stranci, pošto su njih ostavili ispod ovog nižeg cenzusana 2.9. Mislim da je ovo još jedan signal da opozicija nešto treba da uradi, pre svega na planu ukrupnjivanja“ kaže Nikola Parun,  politikolog

A da ukrupnjivanje opozicije može da bude rešenje pokazali su iz novoformirane koalicije NADA, koja prema istraživanju ima 4,3 odsto glasova ispitanika.

„Mi kao koalicija nada težimo tome da jednog dana vodimo zemlju, a ne da budemo koalicija koja će preći cenzus , to nije naš cilj, mi u ovom trenutku težimo dvocifrenom rezultatu kojim bismo bili zadovoljni, a u nekom narednom periodu nadam se da će nam narod ukazati priliku“ kaže Miloš Parandilović iz POKS-a

Iako je SSP u blagom porastu Zamenik predsednika te stranke Borko Stefanović kaže da oni ne veruju u ove rezultate i da njegova stranka ima drugačuje podatke.

„Relevantna istraživanja koja radimo, kao i Demostatovo, pokazuju da SNS više nema većinu u Srbiji kod ljudi koji bi izašli na izbore, a u Beogradu je njihov rezultat još niži“, kaže on.

„To nezadovoljstvo koje imaju na ovom istraživaju ja mislim da treba pretošiti u nešto što će obezbediti veću popularnost, jer i taj rezultat koji imaju po sopstvenim istraživanjima nije veliki“ ističe Parun.

Na pitanje da li biste izašli na parlamentarne izbore kada bi se održali u nedelju, 48 odsto ispitanika je odgovorila sa DA, a 35 odsto sa NE. Ispitanici su podeljeni oko pitanja da li će sve opozicione stranke ovog puta izaći na izbore, ali većina, tacnije 36 odsto ispitanika, smatra da hoće.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović odbio predlog Đilasa i Lutovca o zajedničkoj listi za Beograd

 

Komentari

Vaš komentar