Novogodišnja čestitka građanima: Nova poskupljenja

Biznis 17. dec. 202018:58
Podeli:
Foto: NOVA S

Građanima Srbije će, od 1. januara naredne godine, mesečno za osnovne račune biti potrebno i po nekoliko hiljada dinara više. Najavljena su poskupljenja goriva, cigareta, TV pretplate, a pojedine opštine treba da očekuju i veći porez na imovinu, kao i račune za vodu. Ekipa emisije "Među nama" TV Nova S pitala je sugrađane imaju li razumevanja za tako nešto?

Zbog pandemije koronavirusa, Deda Mraza ove godine držaćemo na distanci. Međutim, novogodišnje čestitke će stići. Ali ne one prave, već u vidu povećanih računa. Ima li opravdanja?

„Kako da komentarišem, za penzionere strašno“,  „Ma fantastično, ja se tako dobro osećam, evo odmah sam osmeh dobio na lice“, “ Pa ništa ne valja, dobili smo ovo malo kao da nam zapuše usta penzionerima, a poskupljenja su takva da ne prate naša primanja. Ne valja nam vlast, oćete to da vam kažem?“,  „Da li je opravdano ili nije, ja to ne znam, ali sigurno neće poskupeti 300 posto“, samo su neki od odgovora anketiranih građana.

Foto: NOVA S

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta dr Zorana Bogetića, imamo tržišno objašnjivu cenu nafte, odnosno goriva u finalu.

„Rekao bih da je poskupljenje duvana, kafe, alkohola itd. negde budžetski razumljivo i to se praktikuje i u evropskim zemljama. Na kraju, mi tu prilično zaostajemo za nekom evropskom praksom u domenu duvana. Imajući u vidu ranija široko promovisana obećanja da će TV pretplata biti ukinuta, tako da je meni kao građaninu potpuno nejasno šta se tu dešava u odnosu na prethodna obećanja“, rekao je Bogetić.

Objašnjenje da je borba protiv pandemije skupa, te da je to, između ostalog i razlog poskupljenja PCR testa, nije naišlo na razumevanje stručne javnosti, ali ni građana.

„Ne bi trebalo s obzirom na situaciju, ne bi trebalo da poskupi“,  „Oni bi poslupeli i sa pandemijom i bez pandemije, oni bi poskupeli i ovako i onako, ovo im dođe kao razlog više“,  „Ne, pogotovo ovaj PCR test, 50 posto da poskupi, to zaista..“, neki su od odgovora građana.

Foto: NOVA S

Ove Nove godine građani Srbije neće na ulice, bar ne na organizovan gradski doček. Manje će biti i naših državljana koji za praznike dolaze iz inostranstva. Oni kojima 18.000 dinara neće biti mnogo za testiranje, popuniće državnu kasu.

„U  trgovini je sezona uvek bila šansa da se nešto prihoduje. Imamo Novu godinu, imamo gastarbajtere, moguće je da je i to motiv korekcije cene PCR testiranja“, smatra prof. Bogetić.

Foto: NOVA S

Sve vlasti,  kako kaže, zapravo ta neka vanredna davanja, vanredne odlive moraju na neki način da nadomeste,  ali je više nego jasno da je neophodno nadomestiti određena davanja ili troškove koji dolaze.

„Definitivno je borba protiv pandemije Covid 19 skupa, to niko ne negira, ali sa druge strane, pitanje je kojim merama i kojim balansom i na kraju, kako se te mere objašnjavaju široj javnosti“, napominje prof. Bogetić.

Iako je prva reč koja većinu javnosti asocira na 2020. godinu – korona, prvi januar 2021. neće se razlikovati od prethodnih. Svake od njih sačekalo nas je januarsko poskupljenje.

Ceo prilog novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar