Ukoliko se rat u Ukrajini nastavi a naša zemlja bude istrajala u tome da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, kandidatura za pristupenje EU je u opasnosti a vlastima preti mogućnost potpune izolacije, navodi se u jednom od izveštaja NATO-a o Zapadnom Balkanu koji je odobren na parlamantarnoj skupštini alijanse.

U studiju Dnevnika na Nova S o ovoj temi govorio je Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike i bivši vojni diplomata,

On je ukazao šta ovakav izveštaj NATO-a praktično znači i šta zapravo znači da je odobren.

– U samom izveštaju je naglašeno više stvari. Između ostalog da se očekuje i da je neophodna formalizacija Srbije sa zajednićkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, na isti način kako je to Evropski parlament tražio. Pri tome moram da napomenem da odluke i rezolucije i NATO parlamenta i Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, oni nisu izvršni organ koji donosi odluke, međutim videli smo i suočavamo se sa populizmom političara, samim tim političari, donosioci odluka će slediti većinu koja je u parlamentu usvojila takve izveštaje. Ja ovo percipiram lično kao crveni liniju tolerancije Zapada i EU, bez obzira kako će se završiti ovaj rat u Ukrajini a sasvim sigurno će biti na neki način poraz Rusije, samo je pitanje u kom pogledu – tvrdi Lunić i dodaje da se lako možemo suoćiti sa fenomenom izolovane civilizacije.

– Upravo sada je momenat da odlučimo da li ćemo se mi pridružiti Rusiji u tom fenomenu izolovane civilizacije, jer mi nemamo, naša geografije ne upućuje da možemo biti bliski sa Ruskom Federacijom – zaključuje Lunić.

Prilog pogledajte u vrhu ove vesti.

BONUS VIDEO: Lunić o aferi NIS: Moguća špijunaža, Rusima odgovara da Srbija bude njihov proksi igrač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar