Počeli su veliki protesti protiv Francuske u Novoj Kaledoniji, a o tako složenoj situaciji govori - Nikola Letić, politikolog iz Francuske.

„Nemiri na tom pacifičkom ostrvu počeli su prošle nedelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što će, prema rečima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca“, podsetio je Letić i dodao da zvaničnici tog arhipelaga upozoravaju da se zemlja nalazi na ivici  građanskog rata.

Nova Kaledonija je Francuska prekomorska kolonija i ta zemlja je poslala više od 2000 svojih vojnika da uguše proteste starosedelaca koji već dugo traže nezavisnost od Francuske. Trenutno, francuske bezbednosne snage pokušavaju da povrate kontrolu nad auto-putem koji povezuje glavni aerodrom sa prestonicom Nove Kaledonije. Za sada je aerodrom zatvoren a njegovo ponovno otvaranje omogućilo bi turistima da pobegnu sa ostrva gde su oružani sukobi. Paljevine i pljačke navele su Francusku dsa uvede vanredno stanje.

„Tenzije postoja od kada je Francuska došla na tlo Nove Kaledonije, sredinom 19.veka. Razlog je kolonijalizam i neka vrsta ekonomske i socijalne diskriminacije domicilnog stanovništva. Francuska je tretirala Novu Kaledoniju na sličan način kako je to Britanija činila sa Australijom. Neke društvene nejednakosti prisutne su i danas, domicilno stanovništvo, koje ima relativnu većinu na ostrvu, smatra da bi im u nezavisnoj državi bilo bolje i da bi mogli da ostvare svoja prava“, objasnio je Letić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Burni protesti na Novoj Kaledoniji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar