Nekada se 29. novembra obeležavao Dan Republike. Kako je to bio neradan dan, on je bio rezervisan za tradicionalni svinjokolj. Sada, većinom se zimina kolje vikendom ili nekim drugim neradnim danom, ali i dalje se ovaj datum vezuje kao idealan za svinjokolj.
Reporter: Đorđe Mijailović
Vruća voda, svinče od oko 200 – 300 kilograma i celodnevni rad. Ovo je tradicionalni svinjokolj.
„Jel’ ovo najteži deo posla? Nije! Šta je najteže? Najteže je kada gledam gazdu koji ništa ne radi. To mi najteže pada…Koliko se danas kolje ovde? Osam pajceka koljemo, sutra ćemo prerađivati, u sušenje u kobasicu u kulen, čvarčići naravno“, kaže Dragan Makević.
Svako ima svoj zadatak, jedni napolju kolju, drugi seku meso i pripremaju za sušenje i čvarke.
„Ako mislite da budete zdravi jedite meso sa sela, nemojte kupovati uvezeno. Evo šta je to, tu su sve vakcine“, kaže Ljubisav Šobić – Duca.
U svakom selu, zna se ko je najbolji majstor, kog komšije zovu da pripomogne. Prepoznajemo ga po veštim rukama i oštrom nožu.
„Šta se to sad pravi, jel’ to šunka? Ovo je šunka ali spremamo je za sušenje …pravimo i šnicle šta gazda kaže.“, kaže Tadija Makević – Tale.
„Jel’ lepši ovaj period kada se kolje ili kada se proba suvo meso? Pa vidiš po meni. Lepše je kada se proba“, dodaje on.
Istog trena kad se meso iseče, mora se i probati, uvek ima neko ko je zadužen za roštilj.
„Šta je najlepše, da se odmah baci na roštilj? Pa najsvežije je od plećke. I od buta. Sve zavisi kako ko voli.“, kaže Jovan Šobić.
Raspodela radnih snaga pokazuje da su muškarci glavni, iako se ne vidi, vredne ruke domaćice su uvek tu.
„Šta je posao domaćice kada je svinjokolj? Da pripremi vangle, da skuva kafu, da umesi kolače, da sipa rakije, soka…Ko više radi domaćice ili domaćini? Kada je veliki posao radimo svi“, kaže Jasmina Šobić.
I onda, do kasno u noć, traje svinjokolj. Danas kod jednog, sutra kod drugog komšije, sve dok svi u selu ne pripreme dovoljno za zimu.
Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:
BONUS VIDEO: Najava Novine NOVA za 30. novembar
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar