Miljana Nešković Foto:Nova S

"Vršnjaško nasilje ćemo imati sve dok ne krenemo da sagledavamo jedni druge u celini i da počnemo da razmišljamo o tome kakvo mi to ponašanje nagrađujemo i promovišemo kod mladih ljudi", ocenila je u emisiji " Među nama" urednica Podcasta "Snaga uma" na portalu Nova.rs Miljana Nešković.

Tema koja dominira poslednjih nedelje je nasilje u školama i protest prosvetnih radnika.

Nešković napominje da mi ovo nismo imali samo pre 20 godina već da smo pitanje vršnjačkog nasilja imali i sa Aleksinim zakonom i uvek je bila ista reakcija javnosti.

Dodajući da nije protiv inicijative da prosvetni radnici dobiju neki vid statusa službenog lica, ona ističe da mi nikako da shvatimo da su deca odraz nas, da su odraz svoje kuće, sistema, da ne mogu deca da ne budu besna u društvu koje kipti od besa.

„Nije u redu ponašati se na ovakav način, ali šta zaista dobijaju ona deca koji su dobri đaci, šta dobijaju dobri studenti, oni koji rade sve kako treba u Srbiji. To je možda i veće pitanje od ovoga šta ćemo sa nasilnom decom“, naglasila je Nešković.

Komentarišući trenutnu inflaciju i svakodnevna poskupljenja, Nešković je ukazala da je finansijska aksioznost postala pravilo kod većine ljudi, ne samo kod nas nego uopšte.

„Ovo mi mnogo liči na 90-te, znamo da ta priča o štednji nije samo štednja, ti u stvari gubiš od života, imali smo koronu koja je ljudima pojela dve godine čak i onima koji nisu imali problem sa konkretnom bolešću, sada stiže kriza koja nas dodatno tera da se odriču nekih stvari“, napomenula je ona.

Upitana na čemu treba štedeti, kaže da u situacijama krize ili kada naiđe vreme u kojem imamo više troškova nego zarade da treba da vidimo i da više zaradimo kako ne bismo „skupljali svoj život i zaglavili u tom Sizifovom poslu“.

„Meni se čini da je pošten život u Srbiji kao Sizifov posao, ti se trudiš, napraviš neki koncept, radiš na tome da obezbediš sebi neku sigurnost, neku sigurnost za svoju porodicu i onda se promeni neka politička struktura ili situacija i sve se to sroza i onda ajde ponovo po nekim drugim pravilima, još manje pravednim. Treba nam snaga uma da naučimo da živimo sa tim, da se ne frustriramo previše kako ne bi pucali jedni prema drugima“, navela je Nešković.

Pogledajte celokupno gostovanje Miljane Nešković u emisiji „Među nama:

 

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)