Naslove i teme današnjih izdanja dnevnih novina za jutarnji program "Probudi se" komentarisao je novinar Nenad Zafirović, spoljnopolitički komentator NIN-a i dugogodišnji dopisnik iz Vašingtona.

Govoreći o NATO samitu, koji se održava u Vašingtonu, odnosno obeležavanju 70 godina od osnivanja Alijanse kaže da će Ukrajina biti jedna od centralnih tema ali će se razgovarati i o stanju unutar Severnoatlanske alijense.

„Mnogo se priča o izgradnji najveće baze NATO-a u Evropi, čak veće i od Ramštajna, koja bi trebala da bude u Rumuniji. Sigurno će se pričati i o Orbanovoj šatl diplomatiji, koja je sve iznenadila. Neće se propustiti ni priča o situaciji u pojasu Gaze, tu ima podeljenih mišljenja o  tome da li Izrael polako ulazi u fazu ozbiljnog kršenja svih elementarnih pravila ratovanja“, naveo je Zafirović i ukazao da će to biti veliko „spremanje“ NATO saveza, posebno što imaju novog generalnog sekretara.

Kada je reč o predsedničkim izborima u SAD Zafirović je podsetio da sutra, 11. jula, počinje konvencija Republikanske stranke.

„Znamo da će njihov kandidat biti Tramp i mislim da je, što se tiče Bajdena i njegovog više nego tužnog nastupa u debati, prekasno da bilo šta menjaju i da traže drugog kandidata“, smatra on.

Odlazak ministra spoljnih poslova Marka Đurića na samit u Vašington je, naglasio je, dobra stvar, pogotovo jer je Srbija deklarisana i tako se ponaša, kao neutralna zemlja.

„On je već juče učestvovao na jednom od panela, biće i gost na večeri koju će, za sve ministre spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, prirediti državni sekretar, Entonoi Blinken, što je pozitivan signal“, ocenio je Zafirović.

Napomenuo je da je državno rukovodstvo Srbije reklo da ima neutralan stav, ali da su spremni da sarađuju kako sa Severnoatlanskom alijansom, tako i sa Rusijom i Kinom.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Ključan summit NATO-a, sve oči uperene u Bidena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar