Nema propisa za trotinete

Emisije 08. sep. 202121:19
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Zakoni Srbije još uvek ne prate razvoj novih prevoznih sredstava. Tako između ostalog: električni trotinet, hibridni bicikl, haver bord, pa čak i daska za jedrenje po kopnu Željka Mitrovića nije kategorisana kao vozilo, samim tim prolazi ispod radara Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Autor: Đuro Svilar

Logikom, kada može Željko Mitrović noću, što ne bih i ja danju, okružio sam Slaviju, doduše bez jedra, samo na bateriju.

A jesmo li obojica prekršili zakon?

„ZOBS navodi da u saobraćajnom putu ne sme učestvovati vozilo koje nije zakonom određeno kao vozilo. To znači da ta prevozna sredstva i trotineti i električni bicikli i hoverbordi, sva ta mikromobilna sredstva ne bi smeli uopšte da učestvuju u saobraćaju na putu i onda bi policija prosto imala obavezu da kažnjava vozače tih prevoznih sredstava“ kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Iako sam danas zbog vožnje trotineta prošao bez kazne, upitao sam Beograđane šta misle o jedrenju na suvom po Slaviji inovatora Željka Mitrovića.

„To je jedan izuzetan gospodin, mislim da mu treba omogućiti da jedri po celom gradu, treba mu omogućiti zatvaranje ulica, pa možda i da se proširi na ostale gradove“, „Budalaština, apsolutna budalaština za mene“, „Ne mogu njega da ga svarim“, „Ništa ne iznenađuje stvarno, ali drago mi je da se jedrilicom od našeg poreza neko lepo zabavlja“, samo su neki od odogovra građana.

Pošto onaj ko upravlja nekategorisanim vozilom nema status vozača, pitanje je kako ga zakon tretira ukoliko izazove saobraćajnu nezgodu.

„Ako se na električnom trotinetu, na vozilu koje ima jedro ili bilo kakav drugi pogon, ako stvori iznenadnu i neočekivanu prepreku za vozača vozila, onda je odgovoran taj koji je stvorio tu prepreku, odnosno vozač trotineta ili vozila na jedro ili kako god mi to zvali. Ukoliko vozać vidi određenu prepreku, pa makar ta prepreka bila i nelegalno na kolovozu, on je dužan da preduzme mere da se zaustavi da ne ugrožava bezbednost saobraćaja“ ističe Okanović.

Da li je ovakva vožnja po Slaviji izazivanje opasnosti ili pažnje? Biće da je oboje. Ono što smo mogli da uočimo na Slaviji jeste da vozači nisu spremni na ovakav vid vožnje, pa je ono što se dešavalo pre neku noć kada je Željko Mitrović vozio dasku na jedrenje sa električnim pogonom i danas ono što sam uradio ja, svakako nebezbedno u saobraćaju.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar