„Nečasno ponašanje na Univerzitetu svesti na minimum“

Emisije 13. dec. 202010:58 > 11:12
Podeli:

"Naša želja i namera je da nečasno ponašanje na Univerzitetu svedemo na minimum", poručila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se".

Rektorka Popović je ovogodišnja dobitnica Nagrade za izuzetnost, koju dodeljuje Hemofarm fondacija, je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, a nagrada joj je dodeljena za posvećen rad sa studentima, unapređenje visokoškolske nauke i obrazovanja i odlučno zalaganje za očuvanje integriteta i ugleda Univerziteta kao institucije od javnog značaj.

„Autonomiju i ugled univerziteta čuvaju svi članovi akademske zajednice. Neprimereno ponašanje jednog člana akademske zajednice baca senku na celu zajednicu. Mnogo vremena je utrošeno poslednjih nekoliko godina da se naprave procedure koje bi takve neprimerene pojave svele na minimum“, poručila je Popović u kratkom video razgovoru koji je snimljen povodom dodele nagrade.

Voditelja „Probudi se“, Danila Mašojevića, zanimalo je da li se ta izjava odnosila na ministra finansija Sinišu Malog i aferu u vezi sa plagijatom doktorata.

„Ne bih nikoga izdvajala, ali ne bih nikome ni smanjila odgovornost koju nosi“, poručila je rektorka.

Ona se osvrnula i na situaciju na Bogoslovskom fakultetu, pa je za rešenje tog problema potrebno strpljenje i tolerancija. Rektorka Popović podseća da je Bogoslovski fakultet jedan od prvih članica Univerziteta u Beogradu i da to nema potrebe da se menja.

Ona je istakla da ipak u toj priči Univerzitet u Beogradu nije jedini činilac. Upitana da to prokomentariše, ona je ocenila da je uticaj Sinoda Srpske pravoslavne crkve „veći nego što bi trebalo da bude i da to ne koristi fakultetu“.

Pandemija

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i okolnostima u kojima se odvija nastava na fakultetima, ona je navela da semestar teče, radne aktivnosti teku, kao i da je u toku priprema logistike za januarski ispitni rok i to da on protekne što efikasnije.

Najavila je da će u sredu biti održana sednica Senata Univerziteta u Beogradu, na kojoj će se o tome i razmatrati.

Rektorka je navela i podatak da je na Studentskoj poliklinici od septembra, pa do protekle nedelje bilo registrovano oko 1.000 kovid pozitivnih studenata. Ipak, ona napominje da ta cifra nije konačna, pošto postoje i oni koji su bili pozitivni, a nisu se javljali Studentskoj poliklinici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar