Navijači građevinari

Emisije 17. feb. 202123:25
Podeli:
Foto:Nova S

Od prisustva navijača na utakmici Zvezda - Milan očigledno neće biti ništa, sudeći po onome što kaže medicinski deo kriznog štaba. Ipak, navijači su i bez toga prisutni u našoj svakodnevici. Ne samo na tribinama i ulicama, već i u institucijama i firmama, kojima, čini se, država olakšava i potpomaže poslovanje.

Zašto je samo Belivuk – crna ovca? Naročito ako znamo da postoji popriličan broj dokaza da i drugi pripadnici takozvanih navijačkih grupa sumnjivo posluju po Beogradu i na tome dobro zarađuju. Takav je, čini se, primer firme „Ultra kop“, koja je navodno zadužena za veliki broj građevinskih radova po glavnom gradu, a koju je osnovao Marko Vučković, zvani Mare ili Komandant, vođa Zvezdine navijačke grupe „Ultra boys“.

PROČITAJTE JOŠ

Mina Milanović, novinarka Insajdera, objašnjava kako je rastao „Ultra kop“.

„Ono što smo otkrili jeste da je osnovana na stadionu Crvene zvezde, i da je počela naglo da dobija poslove od države. Pretežno od EPS, ali i EMS. Još jedna zanimljiva stvar je da je nedavno dobila posao zajedno sa firmom u vlasništvu Grada Beograda. Iz te firme nikad nismo dobili odgovor koje to reference ‘Ultra kop’ ima da bi sa njima sarađivali, isto je simptomatično da naglo raste profit dobit ‘Ultra kopa’ od 2015. godine“, rekla je Milanovićeva u emisiji „Među nama“.

Kažu da građevinske poslove koje oni obavljaju možete prepoznati po kranovima ofarbanim u crveno-belo. A takvih po gradu nije malo. Mogu se videti čak i u Beogradu na vodi, iako ne postoje zvanični dokazi koji ukazuju na to da je baš „Ultra kop“ taj koji radi posao, a od 2015. godine kada su osnovani, poslova je, zahvaljujući raznim tenderima, bilo sve više.

Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik FK Partizan, objasnio je iako su se razlikovali izvođaču, uvek je u pitanju bio jedan podizvođač.

„Firma je imala svega 6 zaposlenih. Ova firma od 6 zaposlenih odjednom volšebno počinje da dobija poslove. Isprva ne kao izvođač, nego kao podizvođač. Dakle, velike firme koje su sposobnije, imaju bolju infrastrukturu, i u mogućnosti su da taj posao obave, one dobijaju posao na tenderima. Međutim, sve te firme, kao po komandi, uzimaju jednu firmu za podizvođača“, objašnjava Vuletić.

Član navijačke grupe koja navodno stoji iza „Ultra kopa“ je i Ivan Bogdanov, navijač poznat po izazivanju nereda na utakmici reprezentacije Srbije u Đenovi.

Mina Milanović objašnjava da krivične prijave protiv navijača nikada nisu procesuirane.

„Protiv vođa huligana pa i grupe ‘Ultras’ su podnošene brojne krivične prijave za različita krivična dela. Međutim ono što smo dokazali da se država povlači jeste da te krivične prijave nikada nisu procesuirane. Oni su tako ostajali na slobodi, i sada vidimo da su pojedinci ušli u legalne tokove i postali biznismeni.“

Mina Milanović Foto:Nova S

Profesor Vuletić dodaje da sve ovo pokazuje da su navijači sa jedne strane Topčiderskog brda jednakiji od onih drugih.

„Ja naravno kao profesor Pravnog fakulteta svakako podržavam borbu protiv organizovanog kriminala, ali ona mora biti sveobuhvatna. Mi sa jedne strane imamo dve navijačke skupine, te dve skupine pošle su drugačijim putem od 2012. pa do 2021. Imamo navijače iz blata i imamo navijače sa leptir mašnama i smokinzima.

Svakako, reč je o temi koja, takoreći, ultra kopka građane, istraživačke medije, navijače. Zato smo se putem imejla, obratili i samoj firmi Ultra kop, ali od njih nikakav odgovor nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar