Na šabačkom vašaru na ražnjima se okreće pečenje od ranog jutra

Emisije 21. sep 202222:10
Podeli:
Pečenja na šabačkom vašaru
Pečenja na šabačkom vašaru

Vodimo vas u Šabac na vašar, koji je već počeo, međutim svi kažu da je sreda na Malu Gospojinu njegov najznačajniji dan.

Naravno kao i na svakom vašaru, prvo se kreće sa pripremom hrane, zato što posetioci ne smeju da ostanu gladni. Onaj koji dođe u Šabac na malogospojinski vašar a ne jede pečenje pa taj kao i da nije bio. Iako su rano jutros tezge i luna park bili zatvoreni, izveštač jutarnjeg programa „Probudi se“ uspeo je da pronađe one koji od rane zore rade.

Majstori za pečenje od 5 jutros pripremaju ražnjeve i definitivno je da ko danas poseti Šabac neće ostati gladan:

Na tezgama vašara ima svega, kako se kaže „od igle do lokomotive“ a u ponudi se ove godine izdvajaju „turbo čarape“ i „cene iz inata“.

Iako je glavni dan čuvenog Šabačkog vašara 21. septembar, na praznik Malu Gospojinu, on tradicionalno počinje nekoliko dana ranije. Ove godine, već 14. septembra postavljene su prve tezge, a ima i posetilaca željnih vašara, koji je izostao u protekle dve godine.

Na najvećoj pijaci u Srbiji, može se pazariti gotovo sve, od pokućstva, alata i veša, do nameštaja, brendiranih komada odeće i vrednih knjiga.

Nešto mlađi, željni uzbuzđenja, uživaće i ove godine u vtoglavim vožnjama na najrazličitijim spravama, a one koji vole zabavu pod šatorom, očekuje bogata ponuda hrane i pića i muzika uživo u večernjim časovima.

Inače ove godine, Malogospjoinski vašar vraćen je na staru lokaciju, takozvani Mihajlovac, odakle je izmešten pre četiri godine, u želji da se od vašara koji je opevan u pesmama i traje duže od jednog veka, napravi manifestacija koja neće biti lokalnog karaktera i koja će privući posetioce iz cele Srbije i regiona.

Vašar 2018. godine, tako biva izmešten nedaleko, na prostor gde se nekada nalazila kasarna, koji je površine 10 hektara, kao i prethodna lokacija, ali uz bolje uslove i mogućnost za modernizaciju.

Na novoj lokaciji organizovan je dve godine, a onda je usledila epidemija korona virusa, pauza od dve godine, ali i promena gradskih vlasti u Šapcu.

Sada je bez mnogo objašnjenja vraćen na Mihajlovac, kome je naveća zamerka nepovoljan položaj, budući da zbog niskog terena, i pored redovnog posipanja šljunkom, zadržava podzemne vode u slučaju kiše, koja je u ovom delu godine česta.

BONUS VIDEO: Šokantna računica profesora iz Šapca: Što manje struje troši, kilovat ga više košta!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar