Mraz ugrozio kajsiju: „Ko je ima ostvariće dobru cenu“

Biznis 29. mar. 202107:44 > 13:16
Podeli:

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i naglih promena temperature ove godine ugrožen je rod kajsije i ponuda ove voćke na tržištu biće manja. "Ko ima kajsiju ostvariće dobru cenu", rekao je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se", diplomirani inženjer zaštite bilja Veljko Kačarević

„U januaru i februaru su temperature bile iznad normalnih proseka, što je dovelo do pucanja pupoljaka kajsija. Kada pukne pupoljak, onda su te vrste sklone smrzavanju. Nakon toga, krajem februara došlo je do naglog zahlađenja i temterature su bile u minusu. Sve to uticalo je posebno na rane sorte kajsija“, rekao je Kačarević i dodao da su ugrožene i neke sorte breskve, nektarine i jedna sorta trešanja.

Ovo je, smatra sagovornik Nevene Madžarević, pokazalo da kajsija ne može da se ravnopravno uzgaja baš u svim, već samo u onim voćarskim predelima.

„Ove godine kajsije su najbolje opstale u smederevskom kraju“, konstatuje Kačarević.

On nema informacija o tome da je mraz ugrozio „srpsko crveno zlato“ – malinu.

Ovaj diplomirani inženjer zaštite bilja napominje da postoje sistemi za voćnjake koji sprečavaju smrzavanje, ali da su oni poprilično skupi i samo mali broj plantaža u Srbiji ih ima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar