Penzioneri voljno, gosti Jovan Tamburić, Zoran Ivošević, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Penzionisani sudija i profesor prava Zoran Ivošević rekao je u emisiji "Među nama" da je zakon jasan i da ne postoji mogućnost da potraživanja penzionera prema državi Srbiji, koja ih je "krajcovala" od 2014. do 20‚18. godine zastare.

Više od 60.000 penzioneera tužilo je državu za naknadu štete koja je nastala smanjivanjem penzija koja je nastala od 2014. do 2018. godine. Rok za podnešenje prijava je istekao prvog oktobra ove godine ali iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije ne odustaju od kampanje pozivanja penzionera da podnesu prijave Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja. Proračuni su da je oštećeno oko 840.000 penzionera u tom periodu.

„Na početku smanjivanja, penzija je smanjena za oko 710.000 penzionera, međutim, svake godine u toku smanjivanja penzija u sistem fonda PIO je dolazilo novih, oko 90.000 penzionera od kojih je oko 32-33 odsto takođe bilo obuhvaćeno smanjivanjem penzija, tako da je ukupan broj oštećenih penzionera i naslednika penzionera koji su u međuvremenu preminuli oko 850.000 ljudi. Država Srbija je u odgovoru na tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava napisala da je ušteđeno, ali ja kažem oteto, od penzionera oko 840 miliona evra“ rekao je Jovan Tamburić iz Udruženja sindikatq penzionisanih vojnih lica Srbije.

Iako je rok za tužbe istekao prvog oktobra ove godine, iz ovog udruženja pozivaju penzonere da podnesu tužbe.

„Mi smo iskoristili rok od tri godine  od ukidanja Zakona o smanjivanju penzija i poslednju mogućnost da se tuži za poslednju ratu uzetih penzija, dakle za ratu iz septembra 2018. godine. To je jedno sporno pitanje rokova, međutim praksa sudova u Srbijji je da su oni u  predmetima penzija sudili zastarivanje u predmetima posle tri godine, to je bilo i u predmetima vojnih penzionera ali i penzionera sa Kosova i Metohije, kojima su penzije ukinute 1999. godine, posle čega su oni tužili državu“, objasnio je Tamburić.

Penzioneri su se bunili kada su im penzje smanjene, obratili su se Ustavnom sudu koji je odbio da odlučuje o tome.

„Ovaj postupak nije moguće voditi pred Vrhovnim, odnosno Ustavnim sudom, ali je zato Ustavni sud zaslužio uličarski naziv ‘Zaustavni sud ili Zauzdani sud’. Taj naziv zaslužuje jer po nekoliko goina okleva da sudi, a zauzdani zato što je podložan dnevnoj politici i taj sud je izgubio svaki ugled. Ali to mu nije prvi put. On je i Briselski sporazum u kome je Kosovo, iako nije samostalna država, dobilo i policiju i tužilaštvo i sud i izbore da regulište svojim propisima. Ustavni sud je odbacio i predlog da se sporazum stavi van snage. Njemu to nije prvi put“, podsetio je penzionisani sudija Ivošević.

Svoj stav o sporu penzionera i države Ivošević je pjasnio u autorskom tekstu objavljenom u listu „Danas“.

„Ja smatram da tu nikakvi rokovi ne postoje, nikakvi rokovi zastarelosti, bez obzira da li su sudovi nešto rekli ili ne. Ovo pitanje je rešeno sistemskim zakonom koji se zove Zakon o invalidsko penzijskom osiguranju, gde piše da potraživanje penzija ne zastareva“ pojasnio je sudija Ivošević.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – UVOD – 06.10.2021.

 

Komentari

Svi komentari (0)