Dušan Mlađenović Foto: Nova S

Teško je zamisliti da će Rusija da otvori vojnu bazu u Srbiji, ali da će postojati određeni kontakt naše vojske sa ruskom vojskom to je izvesno kao što postoji i sa članicama NATO pakta, sa SAD i drugim zapadnoevropskim zemljama, rekao je u emisiji "Među nama" novinar u urednik televizije N1 Dušan Mlađenović.  

Što se tiče pritisaka na Srbiju sigurno će ih biti, ali EU je sada na jednoj vrsti odmora i to je verovatno razlog i za zatišje u vezi pritisaka za uvođenjem sankcija Rusiji, dodao je on.

„Da li će Srbija uvoditi sankcije ne verujem, bliži se zima“, rekao je Mlađenović.

Komentarišući ruskog disidenta Vladimira Volokhonskog koji je izabrao da dođe u Beograd, navodeći za to ekonomske i političke razloge, Mlađenović kaže da nije reč samo o ruskim disidentima, već da u Beogradu ima veliki broj ruskih građana koji su došli kod nas.

„Mislim da je prvenstveni razlog jezik, kultura koja je bliska, a sa druge strane ovde dolazi veliki broj IT stručnjaka iz Ukrajine i Rusije, ovde im ne treba viza i mislim da se zbog tih razloga odlučuju da dolaze u Srbiju“, navodi on.

Što se tiče disidenata, kako kaže, zanimljivo je da oni dolaze u Srbiju, koja nije baš sada „kompletno“ demokratska zemlja i puna vladavine prava, slobode govora, ljudskih prava, kao u nekim zemljama EU, a s druge strane Srbija ima „istoriju da isporuči disidente ili ljude koje određene zemlje traže“.

Prema njegovom mišljenju, postoje dvostruki standardi a konačnu odluku o ekstradiociji donosi ministar pravde koji je političar i to može da bude politička odluka. U ovom slučaju o Rusima, kako kaže, nezahvalno je govoriti da li će biti isporučeni ili ne.

„Nadamo se da oni neće biti isporučeni, ali i iz Moskve može biti pritisaka da oni stvarno budu vraćeni ali to zavisi i od stepena njihovog disidenstva“, objasnio je Mlađenović.

Pogledajte celokupno gostovanje Dušana Mlađenovića u emisiji „Među nama“:

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)