Presuda Mladiću: Upadljiva tišina srpske strane

Emisije 09. jun. 202120:14
Podeli:
Presuda Ratku Mladiću, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Juče je zatvoreno još jedno teško i mučno haško poglavlje. Presuda Ratku Mladiću izazvala je veliki broj zvaničnih reakcija u celom regionu, a čini se najmanje u Srbiji. Dugo je ćutao državni vrh, ćutala je i većina opozicije, a mi postavljamo pitanje: šta se to promenilo i kako bi sve izgledalo da se ovako krupna stvar dogodila pre 10 ili 15 godina?

Nekada se sve što je imalo veze sa sudom i suđenjima u Hagu završavalo ovako…

Okupljanja, protesti, neredi. U sadašnjosti – skupova nema, nereda i tenzija takođe. Čak i po izricanju presude državni vrh je ćutao, nije bilo vanrednih konferencija, a umesto toga najavljivan je istorijski govor predsednika Srbije tokom sednice SB UN.

„Želim da podvučem pred vama da Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici i izražava svoja najdublja saosećanja sa žrtvama tog masakra i nema tu ALI po pitanju toga. Imam samo jednu poruku za građane Srbije i gradjane srpske narodnosti celog regiona, držite glavu gore, niti su Srbi niti srpski narod osuđeni za bilo šta“, rekoa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izuzev ovoga, dan kada je konačno osuđen Ratko Mladić, izgledao je kao i svaki drugi, a nekadašnju uličnu scenografiju zamenili su red i mir. Da li je vreme učinilo svoje ili ipak neko drugi?

Boris Tadić Foto: Nova S

„Vreme je učinilo svoje ali vreme nije odlučujući faktor. Odlučujući faktor je novi režim na vlasti i vlast Aleksandra Vučića. Oni koji su tada proizvodili proteste, agresivne sa destruktivnim posledicama bili su radikali, odnosno, naprednjaci“, navodi bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Osim toga očigledna je bila još jedna činjenica – komentar na presudu uglavnom nisu davali ni opozicioni lideri ili su to učinili prilično tiho i nenametljivo. Izuzetak je Boško Obradović koji je na tviteru napisao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji, a ne zločinci.

Vuk Velebit Foto: Nova S

„Oni koji su na vlasti i u opoziciji znaju da je to jedna od tema koja nažalost više oduzima političkih poena, nego što ih donosi i onda u takvoj konstalaciji ja mislim da niko neće mnogo da se igra sa tim nego svi gledaju da to ostave po strani“, smatra politikolog Vuk Velebit.

„I ja sam dobio sugestije da se previše ne oglašavam na ovu temu ali ja vam sad kažem šta je moj stav. Svako ko je izvršio zločin mora da bude osuđen. Žao mi je što neki drugi nisu, na primer Gotovina. Ja sam izvršio svoju nacionalnu dužnost poštujući zakone Srbije i međunarodne zakone  – to je dovršetak saradnje sa Hagom i opet bih to uradio, ali bih postavio pitanje Vučiću na ovom mestu da li bi on da je bio na mom mestu poštovao zakone Srbije i međunarodne zakone i dovršio saradnju sa Haškim tribunalom hapšenjem onih koji su bili begunci od pravde? „, upitao je Boris Tadić.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Filipa Vidojevića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar