Fudbal i najmlađi: Interesovanje raste

Emisije 22. jun. 202120:40
Podeli:
Foto: Nova S

Fudbalska groznica dok traje Evropsko prvenstvo se ne smiruje. Najmlađi su često najemotivniji gledaoci, a intersovanje dece za fudbal tokom ovakvih takmičenja preko noći poraste višestruko. Omladinci fudbalskog kluba Žarkovo sanjaju da jednoga dana neko od njih učestvuje na Evropskom prvenstvu.

Sve počinje ovde. U svlačionici. Tu se proslavljaju pobede, dele porazi. Svako ko je trenirao fudbal zna kako srce ubrzano počne da kuca kada se izađe na teren. Planovi su veliki, a Andrej je siguran da će jednog dana biti šampion.

„Vidim sebe za 10 godina u reprezentaciji Srbije. Jesi li siguran da će se to ostvariti? Da!“, kaže Andrej Džimović.

I Strahinja sebe vidi kao budućeg reprezentativca. Istrajan je u svojim ciljevima i govori da je pozicija golmana zahtevna.

„Jeste malo teško pošto ako ste igrač uvek znate da, na primer, iako napravite grešku, uvek imate nekog iza sebe, a kad si golman i napraviš grešku gotovo je, primio si gol“, kaže Strahinja Stevanić.

Gledanje Evropskog prvenstva ritual je i dečacima iz Žarkova. Nakon treninga obavezno prate svoje favorite.

A kako to izgleda kada 11-godišnjaci prate Euro 2020?

„Idem sa drugarima negde u kafić ili kod nekog kući i zajedno navijamo za Portugal. Zbog Ronalda, a ponekad navijam i za Nemačku zbog Nojera“, kaže Strahinja Stevanić.

„Dogovorimo se nas petorica i idemo kod nekog kući. Svaki put kad je utakmica menjamo druge kuće. I za koga navijate? Za Francusku. Više se družimo kada gledamo i tako raste naše prijateljstvo“, kaže Andrej Džimović.

Njihov trener poručuje da zainteresovanost dece za fudbal uoči svakog većeg takmičenja raste. Koliko njima znače prvenstva?

„Pre svega. da se pronađu, da nađu sebi uzora, neki cilj da zacrtaju, da gledaju te igrače kako žive i treniraju, koliko su posvećeni tom sportu i samim tim da idu istim putem da bi stigli do istog ili sličnog cilja“, kaže fudbalski trener Danijel Džimović.

Na našoj tabeli za pobednika EP bod od Petlića iz Žarkova odlazi reprezentaciji Francuske.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar