Milivojević:Pitanje sankcija Rusiji i Kosovo idu zajedno
Foto: Nova S

Srbija nikada nije bila dalje od Evrope. Skaj, DNK i svedoci šalju Belivuka na robiju. Šta Evropska unija zapravo hoće od Srbije. Sever Kosova i Metohije ostavljaju bez struje. U bratskom zagrljaju ili pod "španskom kragnom". Ovo su neki od naslova koji su se našli na naslovnim stranama današnjih dnevnih novina, koje je prelistavao i komentarisao diplomata, Zoran Milivojević.

„Imamo rat u srcu Evrope koja je u ovom trenutku najnestabilniji kontinent na svetu. Ne zavisi situacija u Evropi od Srbije već zavisi od elita u Vašingtonu, Mosvi, Briselu. To je suština teme o kojoj treba razgovarati i na vrhu Evrope, ne samo kod nas. Tačno je da smo svedoci tektonskih poremećaja i posledice će imati tektonski karakter i po sudbinu Evrope, a ne samo nas. Budući da smo u Evropi, sasvim sigurno ćemo deliti sudbinu i sve posledice, pozitivne i negativne onoga što se trenutno dešava. Ono što je nama prioritet to je naš državni nacionalni interes, da spasimo državu u svemu ovome što se dešava, u političkom, ekonomskom i svakom drugom planu. To u određenoj meri zavisi od nas“. rekao je u emisiji „Probudi se“, diplomata Zoran Milivojević.

Prema njegovim rečima Evropa ne prepoznaje ozbiljnost trenutka jer je već treći put dozvolila da postane prostor za mogući globalni sukob a pritom trpi najveću štetu od ovog sukoba. „Pogledajte energente, inflaciju, demonstracije svaki dan. Zašto Evropa ne misli o sebi i ne ponaša se u skladu sa svojim interesima. Ona je odlučujući činilac koji treba da radi na tome da se taj sukob spreči a ne da slede logiku da taj sukob treba da se nastavi“, smatra on.

Podseća da je kriterijum uvođenja sankcija, odnosno odnos prema Rusiji uveden kao najvažniji kriterijum, ne samo prema nama nego prema svim drugim državama. Kada je reč o nama, koji smo kandidati za ulazak u EU, oni su to stavili kao glavni kriterijum, i to stoji u izveštaju. Ponašanje Srbije se, dodao je, definiše prema tom kriterijumu.

Govoreći o posledicama koje Srbija može da ima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, Milivojević kaže da EU može da nam ukine benefite vezane za pristupne pregovore i naš status kao kandidata.

„Mislim da to nije interes EU. Sve u regionu zavisi od Srbije, rešavanje kosovskog problema, BiH, mir i stabilmnost u regionu. Antagoniziranje Srbije bilo bi kontraproduktivno jer tada se ne bi mogla da rešavati ta pitanja. Nacionalni i državni interes Srbije je da Kosovo i Metahija ostanu u njenom sastavu. Mi moramo da pazimo na naš odnos prema Rusiji, ne zbog gasa, već zbog toga što oni nama garantuju suverenitet i teritorijalni integritet, dok nam to Brisel ne garantuje“, zaključio je diplomata Zoran Milivojević.

Celo gostovanje možete da pogledate u videu ispod

 

Komentari

Svi komentari (2)