Milivojević i Ivanji o špijunskoj aferi koja trese Evropu

Emisije 03. jun. 202121:03
Podeli:
Andrej Ivanji, Zoran Milivojević, Špijunska posla, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Trese li nova špijunska afera Evropu i da li je prisluškivanje nemačke kancelarke Angele Merkel od pre sedam godina poljuljalo veze između SAD i Nemačke i zašto je ta afera ponovo isplivala u ovom trenutku kada je najavljen sastanak između američkog ili ruskog predsednika na teritoriji Evrope u Švajcarskoj, u emisiji "Među nama" govorili su karijerni diplomata Zoran Milivojević i novinar "Vremena" Andrej Ivanji.

Na konstataciju da je ta afera bila još 2014., Ivanji je rekao da se za to može zahvaliti Snoudenu, trenutno najpoznatijem svetskom uzbunjivaču koji je trenutno u Moskvi i ko zna koliko će tamo da ostane.

Prema njegovim rečima, očigledno su se u Danskoj pojavili neki novi uzbunjivači, da li iz službi, da li pri vladi, koji su određena dokumenta dali danskom javnom servisu koji su se onda obratili svojim medijskim partnerima u Nemačkoj i onda su zajedničkim snagama proveravali koliko su mogli da li je sve to tačno i onda su „grunuli“ u javnost.

„Interesantno je da je to danski državni radio i da su neki državni službenici odlučili da postupe u interesu javnosti i Danske i Evrope a ne da štite vladu i zato su izašli sa tim u javnost“, kaže Ivanji.

Upitan da li se znalo za ovo pre sedam godina i da li postoji neki zgodan trenutak da se to sada objavi ili je neko progovorio, Zoran Milivojević smatra da su neki sigurno znali i da je to isuviše ozbiljna stvar da nije mogla da isključi vrh danske države.

„Nekoliko stvari su u koincidenciji sa ovim otkrivanjem. U Danskoj su pre godinu, dve smenili šefa obaveštajne službe nezadovoljni što su svi bili prisluškivani i onda je proradio taj jedan od demokratskih elemenata tamo i to je jedan od elemenata koji je doveo do nekog uzbunjivača i otvaranja afere kada je Danska u pitanju. Druga koincidencija je što postoje zanimljivi transatlanski odnosi na relaciji SAD – Evropa, a treća sam predsednik Bajden koji je kada se afera dešavala bio potpredsednik SAD i to je morao da zna, jer prisluškivane su najviše ličnosti ključnih partnera u Evropi – Merkel, Makron …, odnosno ličnosti koje u tom trenutku odlučuju u tim državama“, rekao je Milivojević.

O čemu su još govorili Zoran Milivojević i Andrej Ivanji možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar