Medju Nama
Foto:Ivan Dinić/Nova S

Jedno od novih starteških partnerstava moglo bi biti između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a da ta ideja nije samo glasina dokazuje to što ona dolazi od potpredsednice tehničke Vlade Srbije Zorane Mihajlović. Šta to još povlači za sobom u emisiji "Među nama" govore diplomata Zoran Milivojević i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Upitan kako gleda na inicijativu za pravljenje sporazuma sa SAD, kakav imamo sa Rusijom, a koju je najavila Zorana Mihajlović, Milan Krstić smatra da je to više jedan spoljnopolitički signal, odnosno signaliranje da Srbija želi najbolje moguće veze sa Amerikom nego što bi takve namere doprinele suštinskom napretku u odnosima Srbije i SAD.

„Srbija ima potpisanih osam strateških parnerstava sa različitim državama, između ostalog sa Rusijom i Kinom, tu su i Italija i Nemačka, Azerbejdžan, Mađarska, Grčka i tako dalje i oni variraju u pogledu toga šta sadrže i na šta se odnose, da li su ratifikovani kao što je ugovor sa Francuskom 2011. ili su više u nekom domenu političke deklaracije“, objašnjava Krstić.

Ta praksa potpisivanja strateških partnerstava je, kako navodi, više u službi signala da želite dobre odnose sa nekom državom i ovu najavu ministrake Mihajlović više tumačim u kontekstu slanja signala da Srbija želi najbliže moguće odnose sa Vašingtonom i da ne želi samo strateška partnerstva sa istočnim i zemljama EU.

Na pitanje šta ide posle davanja signala, Zoran Milivojević je rekao da mi od novog američkog ambasadora Kristofera Hila često čujemo pominjanje strateškog partnerstva.

„Tu postoji neka koleracija i to pokazuje da i sa američke strane postoji interes za odnose sa Srbijom. Radi se o bilateralnim odnosima i dvostarnom interesu da se oni podignu na viši novo. To ne znači da se otvorena pitanja zanemaruju, ona ostaju na snazi, ali ne vidim razloga zašto to u budućnosti ne bi moglo da se realizuje“, istakao je Milivojević.

Pogledajte gostovanje Zorana Milivojevića i Milana Krstića u emisiji „Među nama“:

 

 

Komentari

Svi komentari (0)